• Belföld
Faktor

Nem szűnik a menekültáradat a déli határon

Péntektől vasárnap éjfélig 23 ezer embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt a déli határon, ebből hat emberrel szemben indult eljárás közokirat-hamisítás miatt.

Rengetegen érkeztek a hétvégén Horvátország felől (Elvis Barukcic /AFP)

Rengetegen érkeztek a hétvégén Horvátország felől (Elvis Barukcic /AFP)

A migránsok túlnyomó többsége Horvátországból érkezett, de voltak néhányan olyanok is, akik a szerb-magyar határon próbálkoztak. Az utóbbi szakaszon felépített műszaki határzár befejezése óta továbbra is a horvát-magyar határ számít a fő útvonalnak.

Duplájára nőtt a nyomásAz elmúlt héten megkétszereződött a Horvátországra nehezedő migrációs nyomás. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 158 ezer illegális bevándorló lépett be Szerbia felől. Az ország területére egy nap alatt 7000 migráns érkezett, akiket vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak tovább a magyar határra.

Besegítenek a visegrádi országokSzijjártó Péter külügyminiszter a Faktornak adott interjújában elmondta, hogy a horvát határra tervezett határzár építése majdnem befejeződött. A fizikai akadály mellett szerinte elég rendőrre és katonára van szükség a déli határ megvédéséhez. Ebben a visegrádi országok is ki fogják segíteni fognak a miniszter szerint, akik várhatóan csapatokat küldenek Magyarországra a közeljövőben.

Top 0