• Külföld
Faktor

Botrány az érettségin: elcseréltek két dolgozatot

Borzalmas napokat élt át egy csíkszeredai lány: sokkal rosszabb jegyet kapott román nyelv és irodalom érettségijére, mint amire számított - mivel elcserélték a dolgozatát egy névrokonával.

Illusztráció (Fotó: Balogh Zoltán - MTI)

Illusztráció (Fotó: Balogh Zoltán - MTI)

Péter Szilvia alig akarta elhinni, hogy a 10-es osztályzati skálából csak 3,90-es érdemjegyet kapott az érettségijére - tanára és osztályfőnöke is csodálkozva hívta fel a nagyon jó tanulót, hogy mi történhetett. Szilvia, akinek a többi érettségije remekül sikerült, kutatni kezdett, és ekkor vette észre, hogy Székelyudvarhelyen is most vizsgázott egy Péter Szilvia nevű lány, akinek a legtöbb dolgozatát elég gyengére értékelték, viszont románra 7,70-es osztályzatot kapott - írja a Maszol.

A lány gyanakodni kezdett, és óvást nyújtott be a vizsgáztató bizottsághoz, amelyben megfogalmazta a gyanút, miszerint összecserélhették a jegyét az udvarhelyi Péter Szilviáéval. Két nap múlva kiderült, hogy igaza volt, ráadásul nem is 7,70, hanem 7,90 lett az újrajavított dolgozat végső eredménye.

A megyei főtanfelügyelő szerint a hiba akkor történhetett, mikor a jegyeket az informatikai rendszerbe vitték be.

Ez úgy zajlik, hogy egy ember gépel, míg egy másik diktálja neki az adatokat, és ezt általában több napon keresztül is csinálják. Amikor két diáknak nagyon hasonló a neve, sajnos becsúsznak az ilyen jellegű hibák, de rendszerint fény szokott derülni rájuk. Nem ez volt idén az egyetlen ilyen eset, és a legtöbb megyében követtek el hasonló hibákat

- mondta Görbe Péter.

Kommentek:

Top 0