• Sport

Éremeső Londonban, Hosszú Katinka és Cseh László is aranyérmes

A londoni vizes Európa-bajnokság csütörtöki napján egy számot kivéve mindegyik döntőben szerepelt magyar úszó. A magyar csapat hét érmet szerzett összesen, három úszó és a női 4x200 méteres váltó is felállhatott a dobogó tetejére. Hosszú Katinka három számban is rajthoz állt.

Kapás Boglárka - Fotó: Kovács Anikó/MTI

Kapás Boglárka - Fotó: Kovács Anikó/MTI

A mai nap több magyar érdekeltségű döntőt is rendeztek, egyedül a férfi 200 méteres mellúszás fináléjában nem volt magyar versenyző. Ennek oka az, hogy Gyurta Dániel kihagyja az Európa-bajnokságot, mert csak az olimpiára szeretne készülni.

Az esti program első száma a női 800 méteres gyorsúszás döntője volt, ahová Kapás Boglárka a legjobb idővel jutott be. A magyar úszónő 350 méternél vette át a vezetést, és innen végig az első helyen úszva megnyerte a nap első magyar aranyérmét. Mögötte a második helyen az angol Carlin másfél testhossz hátránnyal ért célba.

A nap második száma a női 200 méteres vegyes úszás volt, ahol két magyar is bejutott a fináléba. A számot magabiztosan nyerte meg Hosszú Katinka, aki harmadik aranyérmét nyerte Londonban. Verrasztó Evelyn az ötödik helyen ért célba.

Hosszú Katinka nem mindennapi programot hajtott végre este, miután átvette az aranyérmet a győzelemért, gyakorlatilag a dobogóról a rajtkőre állt fel 100 méteres hátúszásban. Hosszú a döntőben ugyan remekül hajrázott, de a dán Mie Nielsen megelőzte őt, így a magyar versenyzőnő második helyen ért célba.

Hosszú Katinka - Fotó: Kovács Anikó/MTI

Hosszú Katinka - Fotó: Kovács Anikó/MTI

A férfi 200 méteres pillangó döntőjébe két magyar úszó is bejutott, Cseh László a négyes, míg Kenderesi a hármas pályán úszhatott. Cseh László magabiztosan, Európa-bajnoki csúccsal nyerte a számot, míg Kenderesi Tamás a harmadik helyen végzett.

Bohus Richárd az 50 méteres hátúszás döntőjében a kettes rajtkőről indulhatott. A békéscsabai úszó a szoros futamban a második helyen ért célba 24,82-es egyéni csúccsal.

A nap utolsó döntőjében is volt magyar érdekeltség. Délelőtt Verrasztó Evelyn a 4x200 méteres női gyorsváltó nyitóembereként olimpiai A szintes időt ért. A magyar versenyző 1:58,55 perces idővel váltott, így több mint négy tizeddel került a riói szintidőn belülre. A csapat bejutott a döntőbe.

A nap zárófutamában, a 4x200 méteres váltóban az első magyar úszó Jakabos Zsuzsanna volt, aki a harmadik helyen váltott, Svédország állt az első helyen. A második úszó, Verrasztó Evelyn megtartotta a harmadik helyen, viszont az élen a britek átvették a vezetést. A harmadik magyar úszó, Kapás Boglárka nagyszerű úszással az első helyre felhozta a váltót, így Hosszú Katinka végig vezetve hozta be az első helyre a magyar váltót.

A magyar csapat a csütörtöki napon így négy aranyérem mellett, két ezüstöt és egy bronzot nyert.

KözépdöntőkBohus Richárd a hatodik helyen végzett a férfi 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében, így nem jutott be a döntőbe. A délelőtti előfutamok során a 23 éves békéscsabai versenyző 45 századdal javította meg élete eddigi legjobbját (49,37), ennek köszönhetően hét századdal került a riói szinten belülre, így Bohus ott lehet az olimpián.

A női 100 méteres pillangó középdöntőjében rajthoz állt Szilágyi Liliána, aki a második futamban a harmadik lett, és negyedik legjobb idővel bejutott a holnapi döntőbe.

A női 200 méteres mellúszás középdöntőjében Sebestyén Dalma a hatodik helyen ért célba, ami nem elég a döntőben való szerepléshez.

Top 0