• Belföld
Faktor

Erdő Péter: "Jézus születésével Isten arra hív, hogy fölülmúljuk önmagunkat"

Erdő Péter szerint a látszat ellenére a jézusi örömhír világszerte jelen van. Bogádi Szabó István, a Református Egyház lelkészi elnöke azt mondta, az idei karácsony kérdése, hogy találunk-e újszerű választ az ünnepben. Gáncs Péter, az Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, Jézus küldetésében ott van Isten ember iránti bizalma, az, hogy nem hajlandó lemondani az emberről.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek azt mondta, ha figyelünk Istenre, az segíthet abban, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. Isten soha nem követel olyat, amit az ember képtelen teljesíteni. Ha pedig "igényes", ha "magasra teszi a lécet, akkor erőt is ad hozzá, hogy átugorjuk". Ez az emberiség állandó tapasztalata, és "ezért beszélünk kegyelemről", hiszen nem az ember törekszik Isten felé "a saját erejéből", hanem Isten az, aki "megteszi felénk az első lépést, és aki segít meghaladni önmagunkat".

Fotó: MTI/ Kovács Attila

Fotó: MTI/ Kovács Attila

Erdő Péter szerint lehet, hogy ma úgy tűnik, Európában visszaszorul sok minden, ami a kereszténységből társadalmi szinten feltűnő és meghatározó volt, és sokan elutasítják Jézus üzenetét. Ugyanakkor a jézusi örömhír világszerte jelen van, olyan helyeken és olyan mértékben, ahogyan azt Magyarországon vagy Európában nem is érzékelik. Ezért is jó újra meg újra találkozni a világegyház valóságával, és rájönni arra, hogy nagyon nehéz körülmények között, szórványban élő keresztények milyen hősies, milyen teljes módon tudják felmutatni a hitet, és hogy ez sokszor milyen vonzó tud lenni.

Bogádi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke azt mondta, az idei karácsony kérdése, hogy találunk-e újszerű választ az ünnepben saját helyzetünkre. A 2015-ös év ugyanis megmutatta, hogy a rutinos válaszok nem működnek.

Bogádi Szabó István szerint Karácsony szép ajándékától meg lehet változni: a megajándékozott, az Istent kereső, a megtérő ember meg tud változni, és képes megváltoztatni másokat is. Akiben tehát csak egy kicsi késztetés is van a változásra, az nyisson ajtót Isten szeretetének. De ne csak azért, hogy Isten szeretete "elűzze szívünkből a félelmet", hogy "elhárítsa az üzemzavart", hanem hogy "teljes uralmat vegyen az életünkön". Ez a karácsony nagy kihívása és nagy lehetősége – mondta.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint Jézus küldetésében ott van Isten ember iránti bizalma, az, hogy nem hajlandó lemondani az emberről. Miután sokáig próbálta messziről hívogatni, küldött neki üzeneteket, törvényeket és prófétákat is, végül megteszi azt a lépést, aminél tovább nem mehet, és ő maga jön el.

Az evangélikus püspök beszélt arról, hogy Jézus nem álruhás király, aki "csak koldusgúnyaként veszi magára az emberlétet", hanem valódi közösséget vállal az emberrel. Még csak nem is csodagyerek, a megszületése után harminc évig teljes csönd veszi körül. Senki nem foglalkozik azzal, hogy a názáreti ácsműhelyben növekszik egy fiatalember, aki valamire készül. Ebben is az átlagos emberi életutat követi, hiszen a legtöbb ember harmincéves korára tudja, ki akar lenni. Gáncs Péter azt is elmondta: Isten "gyermekvállalása és gyermekké válása" volt az igazi kockázat: vállalta, hogy nem felnőttként, hanem átlagos kisdedként érkezzen a világba, és végigjárja az emberi élet útját.

Top 0