• Külföld
Faktor

Érdemes kémlelnie az eget, lenyűgöző látványt nyújt a zöld üstökös

Földközelbe ért december legfényesebb csillaga.

Az idei december nagy látványosságának ígérkezik a nyár óta észlelhető 46P/Wirtanen-üstökös - írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A kométa december 12-én kerül legközelebb a Naphoz, majd alig négy nap múlva, 16-án 0,078 CSE-re a Földet közelíti meg, amire a következő száz évben – és talán soha többé – nem lesz példa. Ezzel a földközelséggel a közelünkben járt üstökösök örökrangsorában a 20., az elmúlt 30 év során pedig a 10. helyet foglalja el. Kedvező helyzetének köszönhetően az üstökös 2018. decemberi napközelpontjának idején szinte egész éjszaka megfigyelhető hazánkból.

A zöld üstökös november végén még csak a déli féltekéről volt jól látható, ám ausztrál megfigyelők már most jelezték, hogy észlelhető szabad szemmel. December 8-án már 40 fokos magasságban jár, ez a következő napokban tovább nő, így, ha az időjárás alkalmas a teleobjektívvel történő fotózásra, szép égi jelenség kerülhet lencsevégre. A megfigyelésekhez tudni kell az üstökös pontos helyét, másrészt jó látásra és gyakorlott szemre van szükség a teljesen sötét égbolton túl.

Kommentek:

Top 0