• Sport
András Ferenc

Épül Magyarország első igazi amerikaifoci-pályája - interjú

Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre népszerűbb sportág lett az amerikai foci. A 2014-es bajnoki döntőre 6000-en, míg az első válogatott meccsre 4500-an voltak kíváncsiak. Ezek ellenére Magyarországon a sportág amatőr keretek között működik, eddig egyetlen szabványos méretű pálya sem volt az országban. Fehérváron nem csak a pálya lesz 120 yardos, de 5500 fős stadion is épül.

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Magyarországon az amerikai focit eddig használaton kívüli focipályákon játszották. Ennek hátránya, hogy a szabványos, 120 yard (109,72 méter) hosszú játékteret nem lehetett felfesteni a hagyományos focipályákra. Emiatt a játéktér hosszán rövidíteni kellett, általában a 40 és 50 yardos vonalak közötti résznél "csaltak" a csapatok.

Az elmúlt tíz évben a sportág egyre népszerűbb lett, megalakult a válogatott is, de 2015-ig kellett várni arra, hogy Magyarországon legyen egy 120 yardos pálya.

A pályát Székesfehérváron festették fel, de ezzel nem értek véget a fejlesztések. A részletekről Márkus Pétert, a Fehérvár Enthroners elnökét kérdeztük.

Mikor merült fel először a 120 yardos pálya ötlete? Kinek jutott eszébe, hogy jó lenne egy szabvány méretekkel rendelkező pályát építeni?

Az Enthroners régóta ezen a pályán edz, de mivel víz és villany nem volt a pályán, így a hivatalos mérkőzéseinket kénytelenek voltunk egy-egy Székesfehérvár környéki kistelepülésen lejátszani. Többször tettünk rá kísérletet, hogy ezt a helyzetet valamilyen módon megoldjuk, és szerencsére az önkormányzat meghallotta a kérésünket, és teljes mellszélességgel az ügyünk mögé állt. A dolgot jelentősen megkönnyítette, hogy a MÁV-pályát állami tulajdonból 2014-ben a város megkapta, és így sajátjaként tud vele gazdálkodni, azon a fejlesztéseket megvalósítani.

Milyen érzés, hogy Önök az elsők az országban?

Gyakran mondogatom a fiúknak: álmodunk, és nem akarunk felébredni! Elképesztő lehetőség ez a már 2007 óta létező klubunknak, de meggyőződésem, hogy a teljes magyar amerikai futball óriási lökést kaphat a fejlesztés által. Hihetetlen népszerű a sportág immáron Magyarországon is, elég csak a tavalyi HFL döntő 6000-es, vagy a válogatott októberi mérkőzésének 4500-as nézőszámát megemlíteni. A vidéki mérkőzéseinken is rendre 500 fő tekintette meg az összecsapásainkat, úgyhogy nem kizárt, hogy az első hazai mérkőzésünk alkalmával 2016. áprilisában megközelítjük, sőt meg is haladhatjuk az 1000-es nézőszámot. Ez egy Divizió II-es amerikai futball mérkőzés esetében elképesztően magas szám.

Felfestették a pályát, látványos drónfelvétel is készült a 120 yardos "rácsról". Milyen további fejlesztések várhatóak, és ez nagyságrendileg mennyi pénzből fog megvalósulni?

Ugyan felfestésre került már az amerikai futballpálya rácsozata, de a munka ezzel korántsem ért véget. Egy komplex, 2017 év végéig tartó, csaknem 200 millió forintos beruházás keretében nemcsak hogy az ország első szabványpályája, de az ország első amerikai futball stadionja kerül megépítésre. A beruházás a pálya felfestésén kívül magában foglalja a komplex öltöző blokk kialakítását is. Itt lesz a hazai, a vendég, és a bírói öltöző, valamint lesz egy taktikai helység a meccshelyzetek elemzésekhez és a videózáshoz. Emellett egy 1500 ülő és 4000 állóhelyet magában foglaló lelátó is épül a pálya köré, amelyre a Sóstói Stadion átalakítása kapcsán nyílik lehetőség. A pálya világítása, a hivatalos eredményjelző, az öntözőrendszer, és az eredeti, amerikai futballban is használatos Y-kapuk már mind-mind csak hab a tortán.

Hogy oszlik el ez a 200 millió forint? Mennyi ebből az önkormányzati rész, az állami támogatás, az önerő és az egyéb civil hozzájárulások?

Az infrastruktúra kizárólag önkormányzati forrásból valósul meg, ezúton is köszönet érte a városvezetésnek, különösen dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, aki maga is amerikai futballrajongó, és kezdetektől fogva elkötelezett támogatója az ügyünknek. Érdekesség azonban, hogy amióta a tervek napvilágra kerültek, egyre többen jelentkeznek, hogy valamilyen módon részesei lennének ennek a történelmi beruházásnak. Az eredményjelző táblát például egy fehérvári székhelyű, de amerikai tulajdonú cég segítségével szerezzük be, de van, aki szponzorációval vagy egyéb felajánlásokkal segíti a célt.

Milyen ütemben fognak megvalósulni ezek a beruházások? Jövőre már láthat a közönség Enthroners meccset a pályán?

Az út elején járunk még, de számos szakember dolgozott és dolgozik a stadion építésén, akár a mai napon is. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy 2017 végéig szinte folyamatos lesz a munkavégzés a pályán, most télen az öltözőépület belső munkái lesznek a meghatározóak, de január végén-február elején megkezdődik a lelátó építése is.

Maga a küzdőtér, az öltözőépület és a lelátó a felnőtt szezon kezdetére, 2016. áprilisára terveink szerint elkészül. A pálya világítása 2016. III. negyedévében már állni fog, míg a teljes fejlesztés vége áthúzódik a 2017-es évre.

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Tudnak-e más hasonló kezdeményezésről az országban?

Sajnos nem, de biztosak vagyunk benne, hogy székesfehérvári példa ragadós lesz, és más városok is követik a példánkat. Budapesten például több, egészen kiváló csapat van, ahol több száz gyerek játssza ezt a gyönyörű sportágat, nagyon megérdemelne a főváros is legalább egy ilyen bázist.

Más sportágakat is érint a fejlesztés, vagy kizárólag amerikai focizni lehet majd a pályán?

A MÁV-pályán jelenleg is van még egy füves nagyméretű labdarúgópálya, és elhelyezésre kerül egy műfüves kispálya is, itt más sportágak is helyet kapnak. Maga a centerpálya azonban kizárólag az amerikai futballt fogja szolgálni, az Y-kapuk ennek megfelelően nem mobil, hanem állandó betonalappal kerülnek elhelyezésre.

Mekkora változás ez a kisebb focipályához pályához képest?

Óriási, hiszen eddig nemhogy kisebb, de pályánk sem volt, amit magunkénak érezhettünk volna, hiszen a hazai mérkőzéseinket is vidéki települések futball pályáin játszottuk.

Tervezik-e, hogy esetleg Divízió I/II-es, esetleg HFL-döntőt, vagy válogatott meccset is rendezzenek a pályán?

Korábban már említettem, hogy ez a fejlesztés az egész magyar amerikai futballnak egy óriási lehetőség kell legyen. Természetesen azt szeretnénk, hogy minél nagyobb élet legyen a pályán, és az év minél nagyobb szakaszában lehessen azt használni. Már felvettük a kapcsolatot a magyar szakszövetség illetékeseivel, akik szerencsére hasonló potenciált látnak az új stadionban. Emiatt biztos, hogy hamarosan a magyar válogatott meccset, vagy egy rangosabb HFL-mérkőzést - akár a döntőt is - köszönthetünk Székesfehérváron.

Mi az Enthroners terve a következő szezonra? Hol és milyen célokkal indul a csapat?

Az Enthroners 2016-ban a Divizió II-ben indul, nem is tűzhetünk ki magunknak más célt, csakis a Divizió I-be való feljutást! Az U17-es csapatunk idén magyar bajnokságot nyert, az U19-esek pedig bronzéremmel gazdagodtak, úgyhogy kijelenthető: utánpótlás szinten már az elvártnak megfelelő a szereplés. A nem is olyan távlati cél természetesen a HFL, semmihez nem fogható érzés lenne egyszer a saját stadionunkban "nagydöntőt" játszani. Addig azonban még nagyon hosszú az út, és számos feladat áll előttünk.

Top 0