• Krimi
Faktor

Az utcáról rabolták el, majd élve felgyújtották a tinédzsert

A pszichiátriai szakvélemény szerint beszámítható, így bíróság elé állítható az az ultraortodox zsidó férfi, aki a 2014-es gázai háború előtt kitervelte és irányította egy palesztin tizenéves meggyilkolását.

A jeruzsálemi bírósághoz néhány napja benyújtott igazságügyi pszichiátriai szakvélemény cáfolja azt az állítást, hogy a 31 éves, jeruzsálemi Joszef Hájim Ben Dávidot az elmeállapota miatt ne lehetne bíróság elé állítani, egyszóval felelősnek tekinthető tetteiért.

2014 nyarán három izraeli elrabolta, majd megölte a 16 éves palesztin Mohammed Abu Kdeírt, hogy ezzel bosszulják meg három izraeli tizenéves korábbi elrablását és meggyilkolását. A palesztin tinédzser az utcán sétált Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab negyedében, amikor támadói lecsaptak rá, elrabolták, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották.

A brutális gyilkosságot Ben Dávid két kiskorúval együtt követte el, de tavaly decemberben a bíróság csak a két kiskorút ítélte el, mert a gyilkosságot kitervelő és a végrehajtását irányító Ben Dávid védői arra hivatkoztak, hogy a férfi nem beszámítható.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A vádlott korábban egy szemüvegbolt vezetője volt Jeruzsálem egyik ultraortodox negyedében, és tette elkövetése előtt pszichiátriai kezelés alatt állt. A három szakember által jegyzett igazságügyi elmeorvosi vizsgálat azonban megállapította, hogy noha korábban gyógyszeresen is kezelték, a férfi nem elmebeteg és nincs szüksége zárt osztályon való kezelésre. A szakvélemény készítését vezető orvos várhatóan egy hónap múlva fog tanúskodni ügyében a bíróságon.

    Az egész Izraelt megrázó gyilkosság három nappal azután történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúból Abú Kdeírt megölő három izraelit néhány nap alatt elfogták, s tettüket mindannyian beismerték.

    A három izraeli fiatal elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és palesztinok között, és az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben - írta az MTI a Háárec című izraeli újságra hivatkozva.

    Top 16