• Politika
Faktor

EP: Magyarország egészen biztosan nem vesz részt a migránscsoportok befogadásában

A migránsok befogadásában Magyarország nem vesz részt, de más országok esetleg hajlandóak lehetnek rá - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Magyarország egész biztosan nem vesz részt migránskontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke vasárnap a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. Ezzel kapcsolatban ma megszólalt a Kovács Zoltán is, erről itt olvashatnak.

Forrás: Getty Images/Carl Court

Forrás: Getty Images/Carl Court

A német szociáldemokrata politikus azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök "egyértelműen elhatározta, hogy a saját útját járja".

EZT IS AJÁNLJUK:

    Martin Schulz kiemelte, hogy Magyarországgal ellentétben a térség más országai hajlandóak lehetnek migránsok önkéntes befogadására, és ha sikerül végrehajtani a 160 ezer migráns tagállamok közötti elosztásáról hozott korábbi döntést, a térség országai gazdasági teljesítőképességükhöz mérten részt vehetnek majd menekültek befogadásában.

    Portugália is jelezte, hogy kész az együttműködésre, és Spanyolország álláspontjában is változás figyelhető meg - mondta az EP elnöke a ZDF Berlin direkt című műsorában. Hozzátette: meggyőződése szerint meg lehet győzni újabb tagállamokat arról, hogy fogadjanak be migránsokat, ezért van esély a megállapodásra a március 6-án tartandó EU-Törökország csúcstalálkozón.

    Az elképzelés szerint az EU Törökországgal együttműködve biztosítja a görög-török uniós külső határt, visszaszorítva ezzel az illegális migrációt, és cserébe migránskontingensek átvételével enyhíti a Törökországra nehezedő terhet - írta az MTI.

    Top 16