• Külföld
Faktor

Ezt akarják elkerülni a nők - egyre többen szülnek harminc éves koruk után

Az iparosodott országokban terjed a tendencia.

Egyre idősebb életkorban, átlagosan harmincéves kor felett hozzák világra első gyereküket a nők az iparosodott országokban - áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán New Yorkban bemutatott új jelentésében.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ezekben az országokban - Németországban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Japánban - az 1970-es években 24-26 év volt a kismamák átlagéletkora az első szüléskor. „A leggyorsabban az iskolázott nők körében terjed az idősebb életkorban kezdett gyerekvállalás. Így próbálják meg elkerülni a gazdasági vagy hivatásbeli visszaesést, ami a gyakran kapcsolódik fiatalabban vállalt anyasághoz” - írták a kutatók.

A UNFPA éves jelentése szerint a termékenységi arányszámok csökkennek szinte az egész világon. A termékenységi ráta a 15-49 éves nőkre számított gyerekszám, amennyit a nő élete során szülne. Különösen magas a ráta - és előreláthatóan az is marad - Afrika Szaharától délre első területén.

A világ 2050-ig várt népességnövekedésének több mint a fele ebből a régióból fog származni a becslések szerint. Afrika akkor a világ népességének negyedét fogja kitenni - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0