• Külföld

ENSZ: egyre több gyerek és nő hal meg Afganisztánban

Afganisztánban több gyerek és nő halt meg az első negyedévben a tálib szélsőségesek és a kormányerők közötti városi harcokban, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap az ENSZ afganisztáni missziója.

Januártól áprilisig 161 gyerek halt meg és 449 sebesült meg, 29 százalékkal több, mint 2015 első negyedében. Tavalyhoz képest 5 százalékkal több nő halt meg vagy sebesült meg: 52 meghalt 143 megsebesült.

Fotó: Europress - Noorullah Shirzada / AFP

Fotó: Europress - Noorullah Shirzada / AFP

Az ENSZ illetékes igazgatója azt mondta, ha továbbra is fegyveres harcok dúlnak az iskolák, játszóterek, otthonok és klinikák közelében, és a harcoló felek robbanó fegyvereket vetnek be, a megölt és megnyomorított gyerekek száma tovább fog nőni.

A harcok áldozatainak harmada gyerek.

Bár a civilek halálának jelentős részéért szélsőséges fegyveresek, a tálibok és az Iszlám Állam afganisztáni csoportjai a felelősek, a kormányerők által okozott halálesetek száma is nőtt idén. Becslések szerint a civilek halálának 60 százalékáért a szélsőségesek, 19 százalékáért pedig a kormányerők a felelősek. A világszervezet a maradék 21 százalék felelőseit nem tudta biztonsággal megnevezni – írja az MTI.

Top 0