• Belföld
Faktor

Emelkedik a nyugdíj, és pluszpénzt is kapnak a nyugdíjasok

Az előző két évhez képest januárban komolyabb emelésre lehet számítani.

Jövőre háromszázalékos nyugdíjemelést terveznek – árulta el Varga Mihály gazdasági miniszter a Magyar Időknek. A kormány ugyanis 2018-ban háromszázalékos inflációval számol a jövő évi költségvetési tervezetében, a nyugdíjemelés mértéke pedig ehhez igazodik.

Ez azt jelenti, hogy január­ban közel négyezer forinttal nő az átlagnyugdíj, vagyis a jelenlegi 122 ezer forintról várhatóan 126 ezerre emelkedik. A havi hetvenezer forintból élő nyugdíjasoknak alig kétezer forinttal lesz több a nyugdíja, a 200 ezer forint nyugdíjjal rendelkezők pedig hatezer forintot nyerhetnek. A legjobban a háromszázalékos emeléssel a gazdag nyugdíjasok járnak: az év elején három nyugdíjasnak is meghaladta a nyugdíj a 2 millió forintot: nekik havonta több mint 60 ezer forint pluszt jelent a kormány tervezett nyugdíjemelése.

Az átlagnyugdíj 2007-ben még 78 500 forint volt, jövőre 126 ezer forint lehet. A nyugdíjminimum nem nőtt. A háromszázalékos emelés az öregséginyugdíj-minimumra nem vonatkozik automatikusan.

A nyugdíjasok novemberben prémiu­mot is kaphatnak. A gazdasági tárca által megadott adatok szerint idén 12 ezer forint, jövőre pedig 16 ezer forint prémiumot kaphatnak, emellett pedig egy átlagnyugdíjas 25 ezer forint nyugdíjkompenzációt kaphat, mert idén a valós inflációnál kevesebbel emelték a nyugdíjakat - írja a Blikk.

Kommentek:

Top 0