• Belföld
Faktor

Ennyit költenek mobilozásra a magyar fiatalok - De ki fizeti a számlát?

Meglehetősen nagy szórást mutatnak a 19-29 évesek mobilkiadásai.

A fiatalok átlagosan 4800 forintért mobiloznak havonta, 59 százalékuk pedig saját maga fizeti a számláját – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19-29 éves fiatalok körében 94 százalékos az érintőképernyős okostelefonok aránya, részben ezért lehet a jövőben éppen ez a korosztály a mobilfizetéseknél várható növekedés motorja.

Ki fizeti a számlát?A 19-29 évesek fejenként átlagosan 4800 forintos mobilszámlát hoznak össze havonta, de a korosztály idősebb tagjainál – a 25-29 éveseknél – már 5200 forintra rúgott átlagosan ez az összeg. A fiatalok 18 százaléka letudja ezt a tételt havonta kevesebb, mint 2 ezer forintból, 23 százalékuk pedig 2-3 ezer forintot fordít erre. Mindezek mellett viszonylag jelentős, 13 százalékos a 10 ezer forint feletti összegért mobilozók aránya is. 

A fiatalok többsége - 59 százaléka - egyedül fizeti mobilszámláját, a diákok körében ugyanakkor alacsonyabb, 41 százalékos ez az arány. Az országon belül vannak eltérések: míg a Budapestet is magában foglaló központi régióban a fiataloknak csak a 47 százaléka állja saját magának a mobilköltségeket, vidéken több mint 64 százalékuk. A fiatalok 41 százalékánál részben vagy teljesen valaki más fizeti a számlát: itt az esetek 70 százalékában ezek a szülők, 26 százaléknál pedig a házastárs, partner.

Népszerű a laptop és a plazmatévé isA kutatásból az is kiderült, hogy a mobiltelefon mellett a fiatalok 54 százalékának saját laptopja vagy notebookja is van, 39 százaléknak LCD- vagy plazmatévéje, 32 százalékuknak pedig asztali számítógépe. Az elektronikai eszközök közül az okosóra és az e-könyv-olvasó kevésbé népszerű: sajátja mindössze a fiatalok 13 és 6 százalékának van.

Változás jöhet a kifizetésbenA kutatás szerint majdnem minden fiatalnak – 94 százaléknak – van érintőképernyős okostelefonja. A K&H szerint a jövőben a fiatalok egyre nagyobb része használja majd a mobiltárcás fizetési megoldást. A pénzintézet tavaly vezette be a mobiltárcát, amelynek lényege, hogy a bankkártya fizikai jelenléte nélkül, úgynevezett NFC funkcióval ellátott okostelefonnal is biztonságosan és gyorsan lehet vásárolni a kártyás terminálokkal ellátott üzletekben. A K&H adatai szerint idén március végéig 152 530 alkalommal fizettek mobiltárcával.

Kommentek:

Top 0