• Külföld
Faktor

Így lehetne fedezni a Föld teljes energiaszükségletét - egy bökkenő van

Az amerikai kutatók megvizsgálták, hogy mi lenne, ha az óceánokra óriási szélerőművet építenénk. Az első eredmények még biztatóak voltak, de kiderült, hogy egy jelentős problémával is számolni kéne.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem szakértői szerint a szélenergiában sokkal nagyobb potenciál van, mint amennyit most feltételezünk. Szélerőműveket ugyanis sok helyen lehet találni a világban, de nyílt vízen, mondjuk óceánokon már ritkábban. Pedig a szakértők szerint az óceánokon kellene szélerőműveket dolgoztatni, hogy energiát termeljenek. Azt gondolják, hogy ebből akár a Föld teljes energiaigényét is lehetne fedezni.

Az óceánok felett akár 70 százalékkal erősebb a szél, mint a szárazföldek felett, így 3 millió négyzetkilométernyi óceánon üzemelt szélerőművel – ez nagyobb, mint Grönland – egy csepp kőolajra és egy darabka szénre sem lenne szükség.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tudósok hatástanulmányt készítettek, hogy felmérjék, milyen hatásokkal járna egy ilyen kezdeményezés. Kiderült, hogy ennyi szélerőmű annyira felfogná az óceánok feletti szelet, hogy a globális klímára komoly hatással lenne. Az északi sarkkör környékén például 13 fokkal csökkenne az átlaghőmérséklet.

    Vagyis egyetlen óriási, óceánon elhelyezett szélerőműre ráfáznánk, de a szakemberek szerint megvan a megoldás: kisebb szélerőműveket elhelyezve az óceánok számos pontján, már klímaváltozás nélkül is nagy mennyiségű energiát lehetne nyerni – idézi a tanulmányt HVG.

    Kommentek:

    Top 16