• Külföld
Faktor

Franciaország is kilépne az EU-ból?

Hiába látták benne az EU fiatal megmentőjét, Emmanuel Macron szerint a franciák szívesen kilépnének már az unióból.

Fotó: Europress / Ludivic Marin / Pool - AFP

Fotó: Europress / Ludivic Marin / Pool - AFP

A francia elnök a BBC-nek adott interjú során sokkolta a világot a kijelentésével. Andrew Marr a Brexitről faggatta Macront, arra volt kíváncsi, mennyire ért egyet a brit szavazók kilépési vágyával. Az elnök itt még nagyon diplomatikusan fogalmazott, csak annyit mondott, hogy szerinte a globalizáció negatív hatásai miatt is akartak függetlenedni a britek. Azonban mikor az újságíró azt kérdezte, hogy hasonló referendumon ugyanígy voksolnának-e a franciák, egyértelmű választ adott:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Igen, ugyanez lenne az eredmény. De Franciaországban nagyon más a helyzet. Nem fogadnék magamra, de nagyon keményen harcolnék, hogy győzhessek

  – mondta Macron, aki az EU megreformálásának és a többsebességes Európa elvének egyik leghangosabb szószólója.

  A francia elnök szerint a középosztály, az idősebbek és a munkásosztály csalódott Brüsszelben, mert úgy érzik, az utóbbi évtizedekben több káruk származott a tagságból, mint előnyük, és elegük lett a túl sok területre kiterjedő szabályból. Ha népszavazást tartanának, ők kerülnének többségbe, így könnyen sor kerülhetne a Frexitre is.

  Macron még David Cameronnak is odaszúrt egyet: szerinte a korábbi brit miniszterelnök rosszul tette, hogy rögtön egy eldöntendő kérdéses referendumon kérte ki a britek véleményét az EU-tagságról, ahelyett, hogy előbb azt kérdezte volna, miben és hogyan kéne fejleszteni a közösséget. Állítása szerint ő előbb egy közvélemény-kutatást végezne a franciáknál, csak azután mérlegelné a népszavazás kiírásának lehetőségét. Azonban a francia elnök már így is számos kritikát kapott, amiért nem rendezett a kérdésben referendumot.

  Kommentek:

  Top 16