• Belföld
Gyöngyösi Lilla

Emlékezés és tolerancia: az Élet Menete

Idén már 14. alkalommal rendezik meg Budapesten az Élet Menetét, ahol a holokauszt áldozataira emlékeznek és az összetartozás mellett állnak ki a résztvevők.

Az Élet Menete alapötlete 1988-ban született, amikor 150 ezer fiatal járta végig a két koncentrációs tábor, Auschwitz és Birkenau közti utat: a halál menetére emlékezve hozták létre az Élet Menetét. 2003-ban civil fiatalok kezdeményezték, hogy Magyarországon is elinduljon egy alapítvány. Kézdy György és Székhelyi József színművész is az alapítók között volt.

Ekkor már 53 országban működtek hasonló szervezetek, melyek célja, hogy fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt, miközben a társadalmi szolidaritás és a demokratikus politikai kultúra mellett foglalnak állást.

Az első magyarországi Élet Menete 2004. áprilisában pár száz résztvevővel indult el, 2012-ben viszont már több mint 20 ezer résztvevője volt a megemlékezésnek. 2004 óta a magyar szervezet Auschwitz-Birkenau-ba is szervez utat, így az ottani Élet Menetén is részt lehet venni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Élet Menetét idén is a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan rendezik meg. 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy

  1944-ben ezen a napon kezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása.

  Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

  Röhrig Géza

  Röhrig Géza

  Fotó: Sulyok László

  A menet délután négykor indul a Dohány utcai zsinagóga elől, és a Károly körút - Deák tér -József Attila utca - Széchenyi tér - Zrínyi utca útvonalon keresztül a Szent István-bazilika előtti térre érkezik.

  A rendezvény főszónoka az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője lesz.

  A bazilika előtt beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet Menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete is.

  2013-ban egy négyfős csoport zavarta meg a budapesti Élet Menetét, akik egy Izrael-ellenes transzparenst lógattak le a Margit-hídról. Ugyanebben az évben egy szélsőjobboldali motorosfelvonulást is terveztek „Adj gázt!” néven, a motorosok az Élet Menete mellett haladtak volna el. A rendőrségtől megkapták az engedélyt, a hír viszont nagy felháborodást váltott ki, így Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tiltsa be a megmozdulást.  

  Top 16