• Külföld

Emiatt utazott Angelina Jolie Görögországba

Görögországba utazott szerdán Angelina Jolie, a világhírű amerikai színésznő, aki az ENSZ különleges megbízottja. Látogatásával fel akarta hívni a figyelmet a közel-keleti országokból eljött migránsok egyre romló görögországi helyzetére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) közleménye szerint Jolie azt szeretné elérni, hogy a főbiztosság és a görög kormány oldja meg a dél-európai ország humanitárius válsághelyzetét.  Jolie meglátogatta az UNHCR átmeneti irodáit az Athén közelében lévő Pireusz kikötőjében, amely az utóbbi hetekben egy négyezer fős migránstáborrá alakult át.

A tapsviharral és hangos éljenzéssel köszöntött színésznő üdvözölte a gyerekeket, és azt mondta: azért jött, hogy megtudja, mi történik. Egy kisfiút arra biztatott, hogy próbáljon erős maradni. Jolie ezután Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel is találkozott.

Fotó: Europress-Louisa Gouliamaki/AFP

Fotó: Europress-Louisa Gouliamaki/AFP

Görögországban a balkáni útvonal előző heti lezárása óta több tízezer, Nyugat-Európába tartó migráns rekedt sátortáborokban vagy befogadó állomásokon, míg a Földközi-tengeren keresztül a dél-európai országba utazók száma ennek ellenére sem csökken.

Egy nappal korábban Jolie a libanoni Bekaa-völgyben lévő, városméretű táborba látogatott, ahol a színésznő arra buzdította a nagyhatalmakat, hogy tegyenek többet az öt éve tartó szíriai polgárháború befejezéséért és segítsék a harcok elől menekülő milliókat. A háború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta a 23 milliós közel-keleti arab országban több mint 250 ezren haltak meg - írja az MTI.

Top 0