• Külföld
Faktor

Szomorú hírt közöltek: már több mint félezer életet követelt a természeti katasztrófa

Az indonéziai Lombok szigetét több földrengés rázta meg az utóbbi időben.

Hivatalos források szerint 515-re emelkedett az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken pusztító földrengés halálos áldozatainak a száma - derült ki a kormány által kedden közzétett friss adatokból.

Az áldozatok 80 százaléka az augusztus 5-i, 6,9-es erősségű rengésben vesztette életét, míg a többi az előző, július 29-i földmozgáskor, illetve a most vasárnap bekövetkezett két újabb, nagy erejű rengésben.

Sutopo Purwo Nugroho, az indonéz katasztrófavédelmi hatóság szóvivője mindezt egy sajtótájékoztatón ismertette, hangsúlyozva, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tesz a természeti csapásban megrongálódott vagy összeomlott közel 74 ezer ház újjáépítésére, a vasárnap bekövetkezett újabb földrengés azonban egyelőre hátráltatja ezeket az erőfeszítéseket - írja az MTI.

Menekülők. Fotó: Europress - AFP/Handout/Indonesia Water Police

Menekülők. Fotó: Europress - AFP/Handout/Indonesia Water Police

A vasárnapi, 6,9 erősségű földrengés a korábban csak kisebb károkat szenvedett épületek közül sokat súlyosan megrongált, vagy teljesen lerombolt - tette hozzá.

Az indonéz elnökre, Joko Widodóra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a földrengéseket "országos katasztrófának" minősítse, de a katasztrófavédelem szóvivője úgy véli, erre nincs szükség, és hozzátette, hogy Indonéziának nincs szüksége külföldi segítségre sem.

"Még egy olyan ország is, mint Japán, ahol sok a földrengés, csak egyszer kért külföldről segítséget, mikor 2011-ben egy időben sújtotta földrengés és cunami" - mondta.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. A Föld aktív és szunnyadó tűzhányóinak csaknem háromnegyede abban a térségben található.

Kommentek:

Top 0