• Külföld
Faktor

Még nem jelentkeztek váltságdíjért az emberrablók, próbálják megmenteni a magyar férfit

Akcióba lépett a TEK válságközpontja.

Fegyveres kalózok támadtak meg egy német teherhajót Nigéria partjainál, az akció során elrabolták a legénység hat tagját, köztük egy magyart is.

A hamburgi székhelyű Peter Doehle Schiffarhrts KG hajózási vállalat szerint 219 méter hosszú hajójukat szombat kora reggel támadták meg egy kikötőben, ahonnan a magyar állampolgár mellett a legénység ukrán és négy Fülöp-szigeteki tagját is elvitték az emberrablók.

A támadók a Blikk értesülései szerint nyolcan voltak, állig felfegyverezve támadták meg egy motorcsónak fedélzetéről a hatalmas hajót. A legénység tagjai közül hat embert vittek magukkal, a többiek sértetlenül megúszták az incidenst.

Nigériában sokszor előfordul, hogy váltságdíj fejében rabolják el a hajók legénységét.

A váltságdíjat többnyire az elrabolt személy családjától vagy hazájától kérik. Utóbbi esetben valós forgatókönyv lehet, hogy eleget is tesz az adott ország a követeléseknek

– mondta a lapnak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem válaszolt arra a kérdésre, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a kormány.

A TEK válságközpontja megkezdte a működését, az adatok ellenőrzését, az információgyűjtést, és felvette a kapcsolatot a partnerszolgálatokkal.

A Boko Haram nevű iszlamista szervezet rendszeresen hajt végre terrortámadásokat Nigéria-szerte. A szélsőségesek legnagyobb bevételi forrása mégis az emberrablás, amellyel dollármilliókat szereztek az elmúlt években. A Boko Haram 2015-ben hűséget fogadott az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista terrorszervezetnek is. Civilek ezreit mészárolták le, és több százezren voltak kénytelenek elmenekülni az iszlám fundamentalisták miatt.

Kommentek:

Top 0