• Külföld
Gyöngyösi Lilla

EU-tisztviselő: emberi jogokat sért a kurdok elleni török beavatkozás

Emberi jogokat sért a török biztonsági erők beavatkozása a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Ezt írta Kati Piri, az Európai Parlament törökországi jelentéstevője saját internetes oldalán.

Múlt heti törökországi látogatását követően a holland politikus (aki egyébként Magyarországon, Celldömölkön született) nem nevezte terrorszervezetnek a PKK-t, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is annak tart.

"Sokszor sértik meg az emberi jogokat, egyre elkeseredettebbek az emberek. Az erőszaknak véget kell vetni" - írta az EU-képviselő jelentésében.

A párbeszédnek folytatódnia kell. Mindent meg kell tennünk azért, hogy elkerüljük a véres polgárháborút Törökországban.

A török kormány visszautasította a jelentést. Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere szerint a beszámoló elfogult. „Kati Piri nem említette meg a biztonsági erőinket érő folyamatos támadásokat, a városainkon esett kárt vagy a fegyvertelen civilek ezreit, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat, mert a PKK iskolákat, kórházakat és mentőautókat támad” – mondta Bozkir. Azt üzente Pirinek: nehézségei adódhatnak, ha a PKK-n kívül más tárgyalópartnert szeretne találni magának Törökországban.

A török biztonsági erők vasárnap a PKK 14 tagját ölték meg - közölte az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn. Eközben jogvédő szervezetek aggódnak a polgári áldozatok magas száma miatt. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja szerint közel 160 civil halt meg az elmúlt két hónapban.

A török kormány szerint a múlt heti szerdai ankarai merénylet elkövetője is kapcsolatban állt a PKK-val.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újrakezdődtek a harcok. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd fegyveresek ellen, több helyen kijárási tilalom van. A PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban – írja az MTI.

Top 16