• Tudomány
Faktor

Emberelődök több millió éves lábnyomaira bukkantak a kutatók

Egy múzeum számára végzett ásatáson fedezték fel Tanzániában az emberelődök lábnyomait. Az egyik leghosszabb ideig élt és legjobban ismert faj képviselőié lehetnek.

Emberelődök több millió éves lábnyomaira bukkantak Tanzániában. A lábnyomokat egy múzeum számára végzett ásatáson találták, amelytől 150 méterre korábban már felfedeztek lábnyomokat. A tanzániai és olasz tudósok úgy gondolják, hogy a két leletegyüttes összetartozik, amik információkkal szolgálnak a faj életmódjáról – számolt be a BBC News az eLife-ban megjelent tanulmány alapján.

Illusztráció

Illusztráció

A lábnyomok akkor keletkeztek, amikor az ember távoli rokonai, az Australopithecus afarensis nevű faj csoportosan keresztül ment egy nedves vulkáni hamuval borított területen. Az Australopithecus afarensis az emberelődök egyik leghosszabb ideig élt és legjobban ismert faja, a testméretük pedig igencsak változatos volt. A leghíresebb képviselőjét Lucy névre keresztelték: 3,2 millió éve a mai Etiópia területén élt.

A most felfedezett lábnyomok közül az egyik egy hímé, a többi pedig kisebb termetű nőstényeké lehet.

Giorgio Manzi, a tanzániai régészeti projekt vezetője elmondta:

az egyik egyed döbbenetesen magas lehetett, sokkal nagyobb, mint a csoport többi tagja, erről árulkodnak a talajon hagyott nyomok. A 165 centiméteres magasság alapján ez az eddig azonosított legnagyobb testű egyede a fajnak.

Marco Cherin, a Perugiai Egyetem paleoantropológiai tanszékének vezetője szerint a csoport egy hímből, két vagy három nőstényből és egy vagy két ifjú egyedből állhatott. Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy a faj más csoportjaiban is több nőstény párja lehetett a hímeknek.

Ugyanakkor úgy gondolják, hogy társadalmi szerkezetük közelebb állhatott a gorillákéhoz, mint a csimpánzokéhoz vagy a modern emberéhez, hiszen a gorilláknál egy hím és több nőstény alkot egy csoportot, és ezen belül szaporodnak és nevelnek utódokat is.

A nyomok alapján azt is megállapították, hogy az Australopithecus képes volt két lábra emelkedni, azt azonban nem tudják, hogy vajon mennyire hasonlított a járása a mai emberéhez.

Kommentek:

Top 0