• Külföld
Faktor

Újra ember indul a Holdra, de ez most más lesz

A SpaceX bejelentette, hogy jövőre két embert küld az űrbe, hogy a Hold körül keringjenek. A vállalat megerősítette, hogy két civilt lőnek ki, akik jelentős összeget fizettek a küldetésért.

A cég honlapján található nyilatkozat szerint az egészségügyi és alkalmassági vizsgálatokat nemsokára elvégzik, az alapképzés pedig szintén hamarosan elkezdődik. A missziót valószínűleg hasonló küldetések követik majd, mert több repülőcsapat is erősen érdeklődik.

Mint az Apollo űrhajósai előttük, ők is az egész emberiség álmait és reményeit viszik magukkal az űrbe, ahová az egyetemes felfedezővágy juttatja őket – írják.

A missziót a Dragon űrhajó viszi majd az űrbe, amely idén a holdutazás előtt legénység nélkül még meglátogatja a Nemzetközi Űrállomást. Legénységgel pedig várhatóan 2018 második negyedévében indulnak útnak – írja a Metro.

Elon Musk, a SpaceX vállalat tulajdonosa nem fedte fel a vállalkozó kedvű űrturisták kilétét, sem azt, hogy mennyit fizettek. Csak annyit volt hajlandó róluk elárulni, hogy "nem hollywoodiak", ők keresték meg az ötlettel a cégét, és tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár.

Elon Musk. Fotó: Wikipédia

Elon Musk. Fotó: Wikipédia

A NASA a hét végén jelentette be, hogy Donald Trump arra kérte, vizsgálják meg, hogy lehetséges-e űrhajósok részvételével megtenni az első tesztrepülést a Hold körül az egyelőre fejlesztés alatt álló Orion amerikai űrkapszulával.

Az Oriont és a Space Launch System (SLS) nevű óriásrakétát arra szánják, hogy a 2020-as években embert küldjenek egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra. A SLS-rakéta négyszer nagyobb, és jóval erősebb minden eddigi amerikai rakétánál - írja az MTI.

Ha a szakemberek megvalósíthatónak ítélik a korai emberes küldetést, akkor az Orion két asztronautával a fedélzetén keringene 2019 közepe táján a Hold körül nyolc-kilenc napon át, hasonlóan ahhoz, ahogy 1968-ban az Apollo-8 misszió megelőzte az egy évvel későbbi holdraszállást.

Kommentek:

Top 0