• Külföld

Email-botrány: szigorúan titkos információkat kapott Hillary Clinton a magán email-címére

Tovább dagad Hillary Clinton körül az email-botrány: a külügyminisztérium vizsgálata szerint legalább huszonkét olyan emailt kapott a magán, tehát a nemzetbiztonsági hivatal által nem védett címére, amelyek szigorúan titkos információkat tartalmaztak.

Fotó: Europress / Justin Sullivan - Getty Images

Fotó: Europress / Justin Sullivan - Getty Images

John Kirby szóvivő szerint azonban az emailek nem voltak „szigorúan titkos” jelöléssel ellátva, amikor küldték őket. A demokrata elnökjelöltségi versenyt vezető Clinton körül akkor robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy külügyminiszteri hivatala alatt egy privát szervert is üzemeltetett, amelyen keresztül több ezer hivatalos üzenetet kapott és küldött – írja a BBC.

Az emailekből több ezret átvizsgált már a külügyminisztérium, de az átvilágítás vége még messze van. Ez volt azonban az első alkalom, hogy szigorúan titkos jellegű üzeneteket is találtak a szerveren – rögtön huszonkettőt.

Az eredmények igen rossz fényt vethetnek Clinton elnöki kampányára, három nappal az iowai jelölőgyűlés előtt. Ez lesz az első alkalom, amikor szavaznak a novemberi elnökválasztás jelöltjeiről A demokratáknál a héten még Clinton vezetett, de Bernie Sandersszel szembeni előnye egyre olvadt – erről itt írt bővebben a Faktor. Az emailbotrány pedig valószínűleg még tovább csökkenti a különbséget.

A Külügyminisztérium szerint a szigorúan titkos üzenetek súlyos károkat okozhatnak a nemzetbiztonságnak, amennyiben kiszivárognak. A titkosszolgálat szerint a 37 oldalnyi visszatartott információ „speciális hozzáférhetőségi programokról” szólt: olyan titkos projektekről, mint dróntámadások vagy kormányzati lehallgatások. Az viszont egyelőre nem egyértelmű, hogy Clinton ezeket az információkat tovább is küldte, vagy csak kapta őket.

Kirby szerint ezeket az üzeneteket még részleteiben sem fogják nyilvánosságra hozni, mint ahogy az a korábbi emailek esetében előfordult. A minisztérium eddig közel hétezer oldalnyi emailt vizsgált meg.

Hillary Clinton ellenfelei szerint az egykori First Lady hatalmas kockázatot vállalt azzal, hogy egy nem biztonságos szerveren keresztül ilyen fontos államügyeket intézett New York-i otthonából. Clinton is elismerte, hogy ezzel súlyos hibát követett el.

A tisztviselők nemrégiben egy kis haladékot kértek az emailek átvizsgálásának ügyében, ugyanis az amerikai szörnyvihar az ő munkájukat is megnehezítette. Így valószínűleg február 29-re készülnek el az átvilágítással – eddigre már lezajlik több előválasztás is.

Top 0