• Külföld
Faktor

Email-botrány: Hillary Clinton nem tudja kezelni a távkapcsolót

Az amerikai külügyminisztérium újabb 7800 oldalt hozott nyilvánosságra Hillary Clinton levelezéséből. Az üzenetekből kiderül, hogyan gúnyolja politikai ellenfeleit, miért sírja vissza a Twitter-korszak előtti időket, és hogy még mindig nem tud kezelni több technikai eszközt.

Ugyan még mindig Hillary Clinton a nagy esélyese a demokrata elnökjelöltségért folyó versenynek, ám kampánystábját egyre nehezebb helyzetbe hozza a régóta húzódó email-botrány, amelyről újabb és újabb kínos részletek derülnek ki. Az ügy azért robbant ki tavasszal, mert bebizonyosodott, hogy Clinton korábban külügyminiszterként a privát email címéről bonyolította hivatali levelezését, pedig a kormányzati fiókból kellett volna, amit védett a nemzetbiztonsági hivatal. Mindez nemcsak az előírásokkal megy szembe, de még büntetőjogi felelősséget is felvet sokak szerint.

Hillary Clinton (Kép forrása: Europress/ - Mandel Ngan - AFP)

Hillary Clinton (Kép forrása: Europress/ - Mandel Ngan - AFP)

Az elmúlt hónapokban rengeteg üzenet került fel Clintontól az internetre, most pedig a külügyminisztérium újabb 7800 oldalt hozott nyilvánosságra a levelezéséből, főleg a 2012-2013-as időszakból. A hatalmas adattömeg alapos elemzése beletelik egy kis időbe, de sok furcsa email van köztük.

Gúnyolta ellenfeleitAz egyik újdonság, hogy kiderült, Clinton miként gúnyolódott politikai ellenfelein. Mitt Romneyt, a republikánusok korábbi elnökjelöltjét például egyszerűen „Mitten”-nek, vagyis bokszkesztyűnek becézi, Newt Gingrichet, a képviselőház republikánus szóvivőjét pedig csak „A Grincs”-ként emlegeti az egyik levélben.

Emellett újabb bizonyíték került elő arról, hogy Clinton nincs a helyzet magaslatán, ha technikáról van szó. „Hülye kérdés” című emailjében például arról érdeklődik hosszasan főtanácsadójánál, hogy találja meg tévéjén azt a csatornát, amelyen vetítik a Homeland című sorozatot. Korábban egy olyan levél is nyilvánosságra került tőle, amelyben az emoticonok használatának rejtelmeiről kért tanácsot.

Visszasírta a régi időketA most nyilvánosságra hozott levelekből az is kiderül, hogy Clinton és csapata miért vágyik vissza a közösségi hálók előtti időszakba.

Mit csináltunk a Twitter előtt?

– tette fel a kérdést Clinton, mire egyik beosztottja azt felelte, hogy „Gondolkodtunk, beszélgettünk és nem voltunk ilyen fáradtak”. Az akkori külügyminiszer csak egy egyetértő "Ámen"-nel nyugtázta a választ.

Ezeknél persze sokkal fontosabb kérdésre is keresik a választ az újságírók. Például arra, hogy mikor tudta meg Clinton, hogy a bengázi amerikai nagykövetséget 2012 szeptemberében nem felkelők, hanem iszlamista terroristák támadták meg. Ehhez azonban időre van szükség.

Top 0