• Külföld
Faktor

Elhamarkodott fogadás tette földönfutóvá az egyik leggazdagabb norvégot

Az energiapiac változásait akarta megjósolni, de eléggé mellényúlt.

A tőzsdén is vizsgálják, hogyan engedhették meg, hogy egy ember ekkora kockázatot vállaljon. 114 millió euró a túlzott kockáztatás vesztesége.

Szinte mindenét elvesztette Einar Aas, aki nemrég még Norvégia egyik leggazdagabb embere volt – írta meg a 444.hu. Az üzletember évek óta spekulált nagy tételben a piac változásaira – az elmúlt 15 évben több mint 400 millió dollárnak megfelelő bevétele volt –, de most akkora veszteséget hozott össze, hogy a Nasdaq vésztartalékából kellett kifizetni a különbözetet.

Aas arra tett fel nagy pénzt, hogy a skandináv és a német energiaár közötti különbség csökkenni fog. Azonban a karbonkibocsátási engedélyek árfolyama hirtelen megugrott, a váratlan északi esők pedig lenyomták az energiaárakat a norvég energiapiacon, amelynek fontos alapját jelentik a vízerőművek.

A veszteség óriási pofon volt a tőzsdének is: a Nasdaq erre a célra fenntartott, összesen 114 millió eurós vészalapját újra fel kellett tölteni. Aast pedig kizárták az észak-európai kereskedőket összefogó energetikai piacról, majd eladták a portfólióját.

Az elemzők szerint sokkal nagyobb problémára is rámutatott az eset: a Nasdaq felügyeleti szervei is gyengék voltak, ha egyetlen piaci szereplő ekkora veszteséget képes összehozni. A Nasdaq azt ígérte, hogy külső elemzőkkel elemezteti a kockázatvállalási gyakorlatot.

Kommentek:

Top 0