• Külföld
Fakor

Elvesztette a pert a szelfiző majom

Sem pénz, sem dicsőség nem jár annak az indonéz makákónak, amelyik saját magáról készített fotót, pedig egy állatvédő szervezet még pert is indított a nevében. Naruto akkor csinálta a képeket, amikor egy brit természetfotós néhány percre egyedül hagyta a fényképezőgépét. Naruto szelfijei bejárták a világot.

A Szulavézi-szigeten élő majom - vagyis az őt képviselő állatvédő szervezet - egy amerikai bíróságon vesztett pert. William Orrick bíró San Franciscóban azt mondta: bár az amerikai kongresszus és az elnök kiterjeszthetik az alapvető jogok védelmét az állatokra, nincs arra utalás, hogy ezt a szerzői jog esetében is megtették.

Kattintson a másik szelfiért!
Fotó: Wikipédia

Kattintson a másik szelfiért! Fotó: Wikipédia

David Slater brit fotós 2011-ben fotósorozatot készített Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot - írta az MTI.

Szeptemberben a PETA állatvédő szervezet a majom nevében panaszt nyújtott be, mely szerint Naruto a fotók szerzője és birtokosa. Mivel az Egyesült Államokban a szerzői jogra vonatkozó törvény nem tiltja meg, hogy ezzel egy állat rendelkezzen,

és Naruto maga készítette a fotókat, övé a jog, ugyanúgy, ahogy az bármelyik embert megilletne

- érveltek.

Slater szerint azonban övé a szerzői jog, mivel ő állította fel a fotóállványt, amelyet aztán néhány percre magára hagyott. A majom ekkor ragadta magához a fényképezőt és készített magáról felvételeket. A fotós arra panaszkodott, hogy a képek elterjedése az interneten sok pénzébe került, mivel emiatt kevesebb példány kelt el könyvéből.

Top 0