• Külföld

Az elveszett várost keresték, húsevő betegség támadta meg a felfedezőket

Az évszázadokra elfeledett Majomisten Városa félelmetes veszélyeket tartogatott a régészeknek és felfedezőknek.

A felfedezők – köztük Douglas Preston író – elsőként végeztek kutatásokat a hondurasi Ciudad Blanca városában, miután tavaly előásták a romokat a dzsungel mélyéről. A Majomisten Városaként is ismert település maradványai 1000 és 1500 közül származnak, a hely  rengeteg értékes leletet tartogat a vastag növényréteg alatt. Egy új lézeres technológia segített feltérképezni az eltemetett romokat.

A régészek úgy gondolják, a lakosság a 16. században hagyta el a várost, mert azt hitték, meg van átkozva. A spanyol hódítók 1520-ban foglalták el a várost, amiről úgy hallották, hogy nagyon gazdag. Ők hurcolták be a betegségeket, amit átoknak tartottak a helyiek.

A felfedezőcsapat operatőrt is vitt magával. Több mérgeskígyó-támadást is túléltek, miközben alig tudták magukat keresztülvágni a sűrű dzsungelen Honduras és Nicaragua határán. Egyes romokat teljesen véletlenül fedeztek fel, a feltárásukhoz a hondurasi kormány segítségére is szükségük volt.

Visszatérésükkor vették észre, hogy elkaptak egy fertőző betegséget, amit a legyek terjesztenek. A veszélyes parazita az ember arcát támadja meg, a száj és az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe, és egész egyszerűen elfogyasztja az arcot. „Leesik az orrod, az ajkaid, és lassan az arcodból egy hatalmas, nyitott seb lesz” – magyarázta Preston. A kutatóknak azonnal kórházi kezelésre volt szükségük, de mindannyian sértetlenül túlélték a betegséget.

Tavaly januárban a hondurasi elnök is meglátogatta a feltárást, aki rendkívül izgalmasnak találta a leleteket, amelyek különösen jelentősek Honduras és a világ számára. A most feltárt leleteket Catacamas város múzeumában helyezik el – írja az Independent

Kommentek:

Top 0