• Külföld
Faktor

A világon elsőként végezték el a kényes műtétet, teljesen új nemi szervet kapott a férfi

Egy Afganisztánban megsérült katona kapott új péniszt és herezacskót.

Egy Afganisztánban megsérült amerikai katona, aki egy robbanás miatt elvesztette nemi szerveit, a világon először esett át hímvessző- és herezacskó-átültetésen, orvosai szerint a páciens felépülése jó úton halad, és még ezen a héten elhagyhatja a kórházat - írja az MTI.

A Johns Hopkins Egyetem sebészei teljesen újraépítették a férfi teljes medencéjének térségét: pénisz-, herezacskó- és részleges hasfal-átültetést végeztek március 26-án 14 órán át tartó műtéttel, a donor egy elhunyt személy volt. Az orvoscsoportban kilenc esztétikai sebész és két urológus sebész közreműködött.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kilétét felfedni nem kívánó fiatalembernek a várakozások szerint teljesen felépülnek húgyúti és szexuális funkciói - tette hozzá a professzor. A herezacskó-átültetéshez nem donorszervet használtak. "Úgy éreztük, hogy ez túl sok megválaszolatlan etikai kérdést vet fel" - mondta Damon Cooney sebész.

  A világon eddig három sikeres hímvessző-transzplantációt végeztek, kettőt a Dél-Afrikai Köztársaságban, egyet 2016-ban a Massachusetts-i Közkórházban. Azok a transzplantációk azonban csak a péniszt érintették, a körülötte lévő szöveteket nem, ezért a mostani átültetés jóval összetettebb feladat volt.

  A beteg a donortól csontvelőt is kapott, ami segítheti abban, hogy immunrendszere ne lökje ki az új szerveket. Ez lehetővé teszi, hogy számos helyett csak egyetlen kilökődésgátló gyógyszert kelljen szednie.

  "Amikor először felébredtem, végre sokkal normálisabban éreztem magam" - idézte a beteget az egyetem közleménye. Az iraki és afganisztáni hadműveletekben megsérült amerikai veteránok körében széles körű érdeklődést váltott ki a hímvessző-átültetés, ezért a Johns Hopkins Egyetem sebészei megkezdték a tervezést és a gyakorlást az ilyen összetett műtétek elvégzésére. A védelmi tárca adatai szerint 2011 és 2013 között 1367 amerikai katonai szenvedett nemi szerv sérülést harcokban.

  A donorok megtalálása azonban akadályt jelent, mivel az Egyesült Államokban a szívet, tüdőt adományozóktól vagy családtagjaiktól külön kell kérni, hogy hajlandók-e hímvessző, kar, arc vagy más testrész adományozására.

  Kommentek:

  Top 16