• Külföld

Élve elégtek a roncsban a baleset után

Egy veszélyes kanyarban halt meg 41 nyugdíjas és a velük karambolozó kamion sofőrje Délnyugat-Franciaországban, a Bordeaux-i borvidék egyik kisvárosában. Az egyik közeli településről indultak kirándulni az idős emberek, reggel fél nyolc körül ütköztek össze egy rönkszállító kamionnal, szemtanúk szerint nagyon gyorsan ment mindkét jármű.

A Sud Ouest szerint a kamionsofőr elveszítette az uralmat a jármű felett, és keresztbe állt az úton a Puisseguin nevű faluban. A nyugdíjasklubot szállító buszsofőr mindent megpróbált, hogy elkerülje balesetet, amikor pedig látta, hogy ez nem fog sikerülni, kinyitotta az ajtókat, hogy aki csak képes rá, ki tudjon menekülni. Ő túlélte a balesetet.

50-en utaztak a buszon, közülük 41-en halálra égtek a karambol után, csapdába estek a lángoló roncsban, hiába csapkodták az ablakokat, nem tudtak kitörni. Nyolcan nagy nehezen ki tudtak mászni a kigyulladt járműből, de közülük öten megsérültek. A Le Monde szerint ketten nagyon megégtek, másik két túlélőnek pedig súlyos fejsérülése van. Pszichológusok segítenek nekik és a halottak rokonainak feldolgozni a tragédiát.

Fotó: Europress / Jean-Pierre Muller - AFP

Fotó: Europress / Jean-Pierre Muller - AFP

11 óra előtt néhány perccel érkeztek meg az első családtagok a helyszínre. A lángoló buszt és a kamiont 60 tűzoltó oltotta. A rönkszállító kamion platója üres volt a baleset idején. A város polgármester-helyettese azt mondja kifejezetten veszélyesnek számít ez az útszakasz, már több baleset történt itt.

A nyugdíjasok Petit Palaisról indultak el a buszkirándulásra, a Mirrornak egy Francois Decauze nevű helyi férfi azt mondta, több áldozatot ismert, mindannyian nagyon várták ezt a napot. Mindenkit megrázott a tragédia a településen, a polgármester három rokona is meghalt a balesetben.

Francois Hollande francia elnök éppen Görögorszgban van, a Twitterre azt írta, az egész francia kormányt mozgósította a tragédia miatt. Ahogy már korábban is írtuk, a helyszínre ment Manuel Valls miniszterelnök, Bernard Cazeneuve belügyminiszter, Alain Vidalies közlekedési miniszter és a bordeaux-i polgármester, Alain Juppe is.

1982 óta nem történt ilyen halálos közlekedési baleset Franciaországban, akkor egy másik híres borvidéken, Burgundiában, Beaune városánál történt súlyos baleset, akkor 53 ember halt meg, főleg 6 és 15 év közötti gyerekek.

Top 0