• Krimi
Faktor

Élve égettek el embereket a török biztonsági erők szemtanúk szerint

Genfben Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi biztosa azt mondta, feltehetően több mint száz embert égettek el élve a török biztonsági erők tagjai a délkelet-törökországi Cizre városában a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni művelet során.

A világszervezet szerint az áldozatokat török biztonsági erők által körülvett épületek pincéiben tartották fogva, mielőtt kivégezték őket.

Huszein arra szólította fel Törökországot, hogy járjanak utána a többségében kurdok lakta délkelet-törökországi térségben civilek ellen is elkövetett, erőszakos visszaélésekről szóló vádaknak, és végezzenek alapos vizsgálatot.

Fotó: AFP ILYAS AKENGIN

Fotó: AFP ILYAS AKENGIN

Törökország korábban figyelmen kívül hagyta az ENSZ azon kéréseit, hogy a helyszínen első kézből gyűjthessenek információt - írja az MTI.

Az ENSZ szemtanúk beszámolóira hivatkozik, akik a PKK ellen folytatott katonai műveletről tavaly decembertől kezdve március elsejéig, a Cizrében bevezetett kijárási tilalom feloldásáig jegyezték le a visszaéléseket.

Az emberi jogi biztos azt mondta, a kormánynak a terrorellenes bevetések alkalmával is kímélnie kell a lakosságot és be kell tartania a nemzetközi jogot, ami tiltja a peren kívüli gyilkosságokat, kínzást és a tulajdon célzott megrongálását.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között.

Top 0