• Külföld
Faktor

Elutasították a sikkasztó elnök fellebbezését

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság szombaton elutasította Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök és két fia fellebbezését a sikkasztás miatt tavaly kiszabott három-három év szigorított börtönbüntetésük ellen. Az elítéltek azonban nem valószínű, hogy börtönbe kerülnek ismét, mivel már letöltötték büntetésüket.

Tavaly májusban egy egyiptomi bíróság az elnökségi költségvetés elsikkasztása miatt szabott ki három-három éves börtönbüntetést a vádlottakra. Hangsúlyozván, hogy a pénzt a Mubarak család ingatlanjainak felújítására használták fel.

Fotó: Europress / Anadolu Agency / GettyImages

Fotó: Europress / Anadolu Agency / GettyImages

Mubaraknak és fiainak 125 millió egyiptomi fontot vagyis kb. 4,5 milliárd forintnyi bírságot is kell fizetnie és vissza kell utalniuk 21 millió egyiptomi fontot a kincstárba. Egy bírósági forrás szerint 104 millió fontot már befizettek Mubarakék.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Egyiptomot 30 éven át uraló Hoszni Mubarak hatalmát a 2011-es felkelés döntötte meg. A volt elnök és két fia már eltöltött három évet börtönben más perek miatt, ezért nem valószínű, hogy ismét börtönbe kell vonulniuk.

    Mubarakot az elmúlt négy évben az összes többi ellene folyó perben felmentették, ártatlannak nyilvánították abban az eljárásban is, amelyben bűnrészességét vizsgálták több száz Tahrir téri tüntető erőszakos halálában, de ennek az ügynek az újratárgyalását elrendelte a kairói semmítőszék.

    Top 16