• Külföld
Faktor

Eltussolta a papok szexuális visszaélési ügyeit, mennie kell az érseknek

A pápa elfogadta Santiago de Chile érsekének lemondását .

Ferenc pápa elfogadta a katolikus egyház gyermekmolesztálási botrányába keveredett Ricardo Ezzati bíboros, chilei érsek lemondását. Santiago de Chile érseki tisztségét ideiglenesen Celestino Años Braco, az észak-chilei Copiapó (norte) püspöke tölti be - jelentette be szombaton kiadott közleményében a Vatikán.

Az olasz származású, 2006 óta chilei állampolgár Ricardo Ezzati az összes chilei püspökkel együtt tavaly májusban nyújtott be lemondását, miután fény derült a chilei egyházat megrázó pedofilbotrányra.

A hatóságok 158 embert, köztük püspököket, papokat és az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá a szexuális visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza.

A 77 éves Ezzatit azzal vádolják, hogy eltussolt több ügyet, köztük magas rangú egyházi vezetőkét. A bíboros októberben élt a hallgatás jogával, miután beidézték kihallgatásra a főügyészségre.

Ferenc pápa korábban már elfogadta a 34 chilei püspök közül hat lemondását. Az érsek sorsáról éppen egy olyan időpontban hozott döntést, amikor egyre erősebb bírálatok érik a katolikus egyházat a szexuális visszaélések miatt egy évtizede kirobbant botrány kezelése miatt. Az áldozatok azzal vádolják a Vatikánt, hogy képtelennek bizonyult konkrét intézkedéseket tenni.

A chilei ügyészség jelenleg 148 ügyben folytat eljárást a katolikus egyházhoz köthető személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatt. Az érintett áldozatok száma 255-re rúg, közülük többen kiskorúak voltak, amikor bántalmazták őket.

A chilei püspöki konferencia tájékoztatása szerint eddig 42 papot és egy segédlelkészt ítélt el bíróság vagy függesztettek fel hivatalából gyermekmolesztálás miatt.

Kommentek:

Top 0