• Sport
Mágó Károly
Mágó Károly

Eltűnt a teljes bronzérmes magyar csapat

Mindenki csodát várt a magyar csapattól, amely bronzérmes lett az U20-as vb-n. De végül senkiből sem lett sztár. Sőt, többen a magyar másodosztályban játszanak.

A szokásosnál semmivel sem volt nagyobb a játékosmozgás a magyar első osztályban az átigazolási időszakban, mint máskor. A legnagyobbat azonban – némi meglepetésre – a Vasas húzta, amely leigazolta Korcsmár Zsoltot. A 12 csapatos bajnokság 10. helyén álló csapathoz így egy több, mint húszszoros válogatott játékos érkezett. Aki ráadásul egyike azoknak, akik a 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokságon bronzérmet szereztek. Korcsmár az elmúlt időszakban alig játszott klubjában, a német másodosztályú Fürthben, igaz sokszor sérült is volt.

Abból a bronzérmes csapatból egyébként – amelytől a szurkolók mellett a szakértők is azt várták, hogy megmenti a magyar futballt – többen játszanak a magyar bajnokságban. Vagy nem játszanak, csak a cserepadon ülnek, nemzetközi karriert pedig senkinek sem sikerült befutnia.

A kapus

A kapuban a vb-n Gulácsi Péter állt, aki akkor még a Liverpool játékosa volt. Az angol csapat többször is kölcsönadta, végül Ausztriába igazolt, onnan pedig a német másodosztályba, az RB Leipzighez. Csapata ugyan vezeti a bajnokságot, ő azonban eddig mindössze egyszer játszott.

A védelem

Kádár Tamás a kevés vb-t megjárt játékosok egyike, aki aktuális csapataiban rendszeresen játszott és meghatározó is volt az elmúlt években. Jelenleg a lengyel bajnokságban a Lech Poznanban játszik, általában kezdő. Ahogy kezdő volt korábban a Diósgyőrben is. Korábban egy évig a holland Roda játékosa volt, ott azonban csak néhány meccs jutott neki, míg a torna ideje alatt a Newcastle játékosa volt.

Abban a csapatban Préssinger Ádám is játszott. Ő jelenleg a magyar másodosztályban, a Gyirmótban játszik. Ő igazán azzal vált ismerté, hogy egy bundabotrányba keveredett. A szövetség is meghallgatta, el is ismerte, hogy megpróbálták őt megvesztegetni egy meccs előtt, azt azonban akkor rögtön nem jelentette, noha ez lett volna szabályszerű.

A védelem tagja volt még Debreceni András is, aki az egyik legígéretesebb magyar védőnek számított akkor. Egy ideig a Kispest csapatkapitánya volt, miután azonban nem volt hajlandó meghosszabbítani lejáró szerződését, a második csapathoz száműzték. Onnan a Diósgyőrbe igazolt, ahol azonban két szezon alatt mindössze 19 meccset játszott. Most a Vasas játékosa, így újra együtt játszhat Korcsmár Zsolttal.

Középpálya

Az egyik legnagyobb ígéret a középpályán Dudás Ádám volt, aki még az U18-as Európa-válogatottban is szerepelt. Rengetegszer volt sérült, így Győrben tíz év alatt kevesebb, mint 100 bajnokit játszott. Kimagasló teljesítményt azonban akkor sem nyújtott, amikor egészséges volt. Jelenleg a Haladás játékosa, de most is sérült.

Gosztonyi András a világbajnokság óta immár hatodik klubjában játszik. A téli átigazolási szezonban került a lengyel bajnokság 14. helyén álló Slask Wroclawhoz. Egyszer volt már légiós, a Bari játékosaként azonban nagyon keveset játszott. Az NB1-ben a jók közé tartozott, de kiemelkedni nem sikerült a magyar bajnokságból.

Simon András – Gulácsihoz hasonlóan – a vb idején a Liverpool játékosa volt. Igaz bajnoki meccsen magyar csapattársához hasonlóan ő sem lépett soha pályára. Egy évet játszott a spanyol másodosztályban – vagy inkább nem játszott, ott is mindössze 9 bajnoki jutott neki. Egy rövid holland kitérő után igazolt a magyar bajnokságba, jelenleg a másodosztályú Gyirmót játékosa.

Koman Vladimirnek nem csak a magyar, a nemzetközi szakemberek is nagy jövőt jósoltak. Egy olasz szaklap néhány éve a húsz legígéretesebb focista egyikeként írt róla. Aztán egyre lejjebb csúszott. A Sampdoria ugyan egy ideig rendszeresen kölcsönadta, de egy idő után kezdőjátékos lett. Sőt csapata meghatározó játékosává vált. Aztán később mégis kikerült a csapatból. Ekkor indult az igazi mélyrepülése. Előbb a nagy múltú, de akkor pont a francia másodosztályban szereplő Monacohoz szerződött, amelyből azonban miután feljutott eligazolt. Oroszországba ment, ahol előbb a Krasznodar játékosa lett, amely kölcsönadta őt az Uralnak. Végül ő is a magyar bajnokságba igazolt. Másfél év alatt 24 bajnoki meccset játszott a Diósgyőrben, de még ott sem tartozott, tartozik a legjobbak közé.

Csatárok

Ahogy Dudás Ádám, úgy Németh Krisztián is szerepelt az U18-as Európa válogatottban és másik két csapattársához hasonlóan ő is a Liverpool játékosa volt a vb idején. Ő futotta be a legnagyobb karriert. Játszott a holland bajnokságban, ahol voltak jó pillanatai, tavaly pedig az amerikai profi liga egyik legjobbja volt, az ő gólját választották a szurkolók a legszebbnek. Néhány napja Katarba igazolt. Általában tagja a magyar felnőtt válogatottnak is.

Az U20-as világbajnokságon a válogatott általában egy csatárral játszott, az az egy csatár pedig általában Németh Krisztián volt. Mégis a kapus, Gulácsi Péter mellett egyetlen játékos volt, aki minden meccsen pályára lépett, egy másik csatár: Futács Márkó. Igaz, vagy le- vagy becserélték. Míg Gulácsi hét meccs alatt 720 percet töltött a pályán, addig Futács mindössze 352-öt.

Futács a vb ideje alatt a Werder Bremen játékosa volt, igaz, ott egyszer sem lépett pályára bajnoki meccset. 2010 óta hat csapatban játszott, 2014 óta a török Mersinban játszik, ahol két idény alatt 30 meccsen játszott, ezeken összesen négy gólt lőtt.

Top 0