• Külföld
Frányó Krisztina

Eltűnnek a félmeztelen nők az utcákról

Norvégia harmadik legnagyobb városának utcáiról eltűnnek azok a hirdetések, amelyeken modellek fehérneműt, alsó- vagy fürdőruhát reklámoznak - ezzel ugyanis negatív testképet sugároznak a nők és a férfiak felé. Trondheim példáját más országok városai is követhetik.

Fotó: Europress / Anwar Amro - AFP

Fotó: Europress / Anwar Amro - AFP

A különböző ruházati vállalatok többé nem tehetnek ki olyan plakátokat a város utcáira és más közösségi tereire, amelyen férfi vagy női modelljeik félmeztelenül szerepelnek. Erről kedden döntött a város tanácsa – írja az Independent.

Többé nem kapnak engedélyt az olyan hirdetések, amelyek a modell vagy modellek hamis képét közvetítik, és így hozzájárulnak a negatív testkép kialakulásához. Minden olyan reklámot, amelyben a testet retusálták, jelölni kell

- áll az új rendeletben.

Caitlin Roper, a nők tárgyiasítása ellen küzdő Collective Shout kampány vezetője elmondta, örömmel látják, hogy Trondheim ennyire proaktív az aggodalmak eloszlatásában.

A hirdetők túl sokáig uralkodhattak szabadon felettünk. A testképzavarok leküzdéséhez közösségi megközelítés szükséges. Ez csak a puzzle egy része, de fontos része. Régóta egyetértünk abban, hogy az olyan hirdetéseknek, amelyek a férfiak szexuális és szórakozási tárgyává degradálják a nőket, nincs helyük a társadalomban.

Mint Roper mondta, örömmel vennék, ha más országok is hasonló lépéseket tennének.

A tiltás részleteiről még egyeztet a városi tanács. Ottar Michelsen tanácsos szerint el kell dönteniük, hogy milyen típusú reklámok terjedését segítik, mivel nem szeretnének túl nagy nyomást helyezni a testkép témakörére.

Top 0