• Külföld
Faktor

Eltörölte a karácsonyt az iskolaigazgató

Átnevezte az iskola karácsonyi koncertjét télkoncertre, és a karácsonyi dalokat is betiltotta egy Milánó melletti iskola igazgatója. A hóemberes képeket viszont támogatta.

Mindezt azért, mert sokféle nemzetiségű és vallású tanuló jár az iskolába. Azt is megtiltotta, hogy karácsonyi vallási jelképeket helyezzenek el a tantermekben. Egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszítést engedélyezte.

Az igazgató tiltásai karácsony előtt néhány héttel váltak nyilvánossá. Csakhogy a helyi tanfelügyelőség nem támogatta az igazgatót, sőt, még az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi is felszólalt az ügyben.

A vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk

- mondta. Az igazgató végül lemondott az iskola vezetéséről - írja a Guardian.

Matteo Renzi szerint az igazgató hatalmas hibát követett el, mikor eltörölte a karácsonyt. Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Matteo Renzi szerint az igazgató hatalmas hibát követett el, mikor eltörölte a karácsonyt. Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Több szülői tüntetés is volt egyébként már az iskolánál az igazgató ellen és mellette is. Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára túlzott ideológiának és nevetségesnek nevezte, hogy éppen más hagyományokra és vallásokra hivatkozva eltörlik a karácsonyi ünnepséget. Egyébként az olaszországi muzulmán közösségek is feleslegesnek tartották az iskolaigazgató döntését.

Az olasz általános- és középiskoláinak körülbelül 7 millió tanulójából jelenleg 300 ezer a muszlim. 2008-ban még 81 ezren voltak.

Top 0