• Külföld

Elszökhetnek a terrorista segítői, vigyázni kell a határokon

Az Interpol tagországait szombaton arra figyelmeztette, hogy a párizsi terrortámadásokat szervező Salah Abdeslam segítői megpróbálhatnak elmenekülni Belgiumból, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség a határokon.

A lyoni székhelyű rendőri szervezet közleményt adott ki, amelyben elővigyázatosságra hívta fel 190 tagországát. Attól tartanak, hogy Salah Abdeslam elfogása után minden segítője el akar majd menekülni Belgiumból Európa más országaiba vagy a kontinensen kívülre. Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, de több társa még szökésben van.

Jürgen Stock. Forrás: Europress - AFP/Filippo Monteforte

Jürgen Stock. Forrás: Europress - AFP/Filippo Monteforte

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára azt írta, a közleményben, hogy: "jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető embereket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket… Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)."

Az Interpol arra kéri a tagállamait, hogy használja a lopott és elvesztett tárgyakról vezetett nyilvántartását (SLDT), mert abban már több mint 250 ezer elvesztett és ellopott szíriai és iraki útlevél szerepel. Az adatbázisban egyébként fel volt tüntetve az a szíriai útlevél is, amelyet a Stade de France stadionnál találtak meg a november 13-i támadás után. Az útlevelet az Interpol 2014 áprilisában vette nyilvántartásba.

Az adatbázist a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek után 2002-ben jött létre. Azért készítették az adatbázist, hogy könnyebben elő lehessen állítani azokat a terroristákat és bűnözöket, akik nem saját útlevelükkel, hanem lopott vagy talált okmányokkal utaznak – írja az MTI.

Korábban a Faktoron arról is olvashattak, hogy Abdeslam elutasította a Franciaországnak való kiadatását.

Top 0