• Külföld
Maksa Mónika

Elszabadult egy jégtörő hajó 68 emberrel a fedélzetén - videó

68 ember ragadt egy kutatóhajón, amely már több mint egy napja elszabadult a kikötőből és Ausztrália egyik legrégebbi kikötőjének közelében sodródik a Déli Sarkkörön.

Az Aurora Australis, egy 94 méteres jégtörő szerda reggel szakította el láncait a hatalmas hóvihar miatt. A személyzetet igyekeznek minél hamarabb kimenteni, de a hóvihar akadályozza a mentést. A hajón utazó emberek videókat osztottak meg arról, hogy mekkora szél tombol a hóesésben.

A szél több mint 200 kilométer óránkénti sebességgel fúj a területen. A hatóságok szerint azonban amíg a hajó a Horseshoe öbölben marad, nem kell attól tartani, hogy az óceánba olaj került.

Az ausztrál kormány csütörtökön közleményt adott ki, amelyben arról biztosítottak, hogy a hajón az emberek biztonságban és jól vannak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A hajó 90 napig képes a nyílt tengeren maradni, ha átlagosan 30 kilométert halad óránként. Megerősített orr része pedig akár 1,2 méter vastag jégréteget is képes áttörni.

    Az Aurora Australis a Kerguelen fennsík közelében lévő expedícióra vitte a tudósokat, amikor a Mawson állomásnál megállt és kikötött.

    A hajó a P&O Maritime Services tulajdonában van, a cég az RT News információi szerint azt mondta, hogy három napba telik, hogy a teljes kárt fel tudják mérni.

    Top 16