• Sport
Faktor

Első válogatott sikeréért küzd Messi a jubileumi Copa Américán

A legrégebbi nemzetközi labdarúgótorna alapításának századik évfordulóját is ünneplik a magyar idő szerint szombaton kezdődő Copa Américán, amelyet első alkalommal rendeznek Dél-Amerikán kívül.

Fotó: Europress - Guillermo Legaria/AFP

Fotó: Europress - Guillermo Legaria/AFP

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem két meghívott válogatottal, hanem az észak- és közép-amerikai régió (CONCACAF) hat legjobbjával – közte a házigazda amerikaiakkal – egészül ki a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) tízcsapatos mezőnye.

Az Egyesült Államokban sorra kerülő viadalon tíz városban 16 csapat küzd majd a kontinens legjobbja címért, amelyre az ötszörös aranylabdás Lionel Messi vezette argentinok, az idei aranycipős Luís Suárezzel felálló uruguayiak, illetve a címvédő chileiek a legnagyobb esélyesek. Messi a múlt héten megsérült, de úgy tűnik, hogy ez nem akadályozza meg abban, hogy játsszon.

Messi pályafutása első válogatottbeli diadalára hajt, a vb-ezüstérmes Argentína pedig hosszú sikertelen sorozatot zárhatna le, mert bár 14 Copa Américán győzött, legutóbbi sikerét 23 éve érte el. Végső győzelmével ráadásul utolérné a 15 elsőségével rekorder Uruguayt, amely újra számíthat Suárezre, aki a tavalyi tornát kihagyta, mert a brazíliai világbajnokság után eltiltották, az olaszok elleni meccsen ugyanis beleharapott Giorgio Chiellinibe.

A nyolcszoros Copa América-győztes, ötszörös világbajnok brazilok ezúttal némileg a háttérbe szorulnak, főként azért, mert legnagyobb sztárjuk, Neymar hiányozni fog. A brazil szövetségnek döntenie kellett a Copa América és az olimpia között, mindkét tornára nem engedte volna el a csatárt a Barcelona, a CBF végül úgy döntött, hogy a nyári játékokra nevezi Neymart, aki Rióban képviselheti hazáját.

A magyar idő szerint szombat hajnalban rajtoló és június 26-án záruló tornán négy négyes csoportba sorolták a csapatokat. A kvartettek első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem - írja az MTI.

A mérkőzéseket Magyarországon a Sport Tv közvetíti élőben és felvételről is.

A csoportbeosztások:

A: Egyesült Államok, Kolumbia, Costa Rica, Paraguay

B: Brazília, Ecuador, Haiti, Peru

C: Mexikó, Uruguay, Jamaica, Venezuela

D: Argentína, Chile, Panama, Bolívia

Top 0