• Külföld
MZ/X

Első tulajdonostól eladó egy egész város

Az új tulajdonos 22 épület, hatalmas földterület és a területhez járó bányászati jog felett is rendelkezhet.

Fotó: countryliving.com

Fotó: countryliving.com

Alig több mint 200 millió forintnak megfelelő dollárért árulnak egy egész várost Kaliforniában aminek a történelme is lenyűgöző- írja a Blikk.

Az Inyo-hegységben található, régóta elhagyatottan álló történelmi Cerro Gordo 22 épületével, hatalmas földterületével, sőt a hozzá tartozó bányászati joggal együtt vár új tulajdonosára.

A település egyik érdekessége, hogy az első bányászváros volt Sierra Nevada déli vidékén, és az úgynevezett „ezüstúton” feküdt.

1868-ban Mortimer Belshaw üzletember nyitott bányát a kopár vidéken, majd Cerro Gordo rövid időn belül Kalifornia legnagyobb ólom- és ezüstkitermelőjévé vált. 

A gazdaságilag virágzó városban azonban nem volt túl biztonságos az élet, a Los Angeles Times szerint hetente egy ember lett gyilkosság áldozata.

1920-ban már csak tíz ember élt itt, majd több más amerikai bányászvároshoz hasonlóan teljesen elnéptelenedett. Cerro Gordo jelenleg is magántulajdonban van, évek óta turistákat vezetnek körbe a településen fejenként 10 dollárért, a befolyó összeget pedig a helyiség állapotának megóvására fordítják. Nemrég a tulajdonosok úgy döntöttek, eladják a szellemvárost, amelyet a Bishops Real Estate ingatlanügynökség egymillió dollárért (267 millió forintért) hirdetett meg.

Ugyanazon család őrizte évtizedeken át a várost, amely most eladóvá vált. A helyiséget védték a fosztogatóktól, az ásatásoktól és magától az anyatermészettől is. A legtöbb épületet felújították, a maradékot pedig sikeresen megóvták az enyészettől – szól a hirdetés szövege.

A városban megmaradt, többnyire jó állapotban lévő épületek közt egyébként lakóházak, egy fogadó, egy kápolna és egy kocsma is van.

Kommentek:

Top 0