• Külföld
Faktor

Elpusztult a gyerekek idős kedvence, kabalafigurát is mintáztak róla

Életkora emberre vetítve jóval meghaladta a 100 évet.

37 évesen elpusztult Pasze, a világ legidősebb fogságban élő óriáspandája, amelynek életkora emberre vetítve jóval meghaladta a 100 évet. A nőstény az egyik legismertebb panda volt Kínában, mivel 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját.

Pasze, aki Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében látta meg a napvilágot, Pan Pan "művésznéven", a kabala megihletőjeként vált igazán sztárrá. Születésnapját minden évben nagy pompával, a tévékamerák kereszttüzében ünnepelték a fucsoui pandakutató központban, Fucsien tartományban, legutóbb idén január 18-án - írja az MTI.

Noha magas volt a vérnyomása és néhány éve szürkehályogműtéten is átesett, gondozói szerint akkor még alapvetően jó egészségnek örvendett. A 100 kilós állat szervezete azonban már elöregedett, ezért csak folyadékokkal és kevés bambuszlevéllel táplálkozott.     

EZT IS AJÁNLJUK:

    Vadon átlagosan 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek. Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban. Szakértők szerint Pasze szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a fucsoui közeg, ahol él, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

    Kommentek:

    Top 16