• Külföld
Faktor

Végre részletesen beszámoltak a thaiföldi mentés után a gyerekek, ezt mondták a sajtónak

Volt, aki a barlangban a leckéje miatt aggódott, mások viszont azért, mert nem szóltak előre a szüleiknek.

Tizennyolc nappal csapdába esésük után, múlt kedden az utolsó négy gyereket és az edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült. A focistákat azonnal kórházba szállították, ahol egy hetet töltöttek. A gyerekek a csapatuk mezében hagyták el szerdán a kórházat.

A gyerekek a helyi idő szerint este hatkor (magyar idő szerint délután 1-kor) kezdődött sajtótájékoztatón jelentek meg először a nagy nyilvánosság előtt a mentőakció óta.

A sajtótájékoztató helyszínén dekázással mutatták meg a világnak, hogy egészségük újra a régi. A sajtótájékoztatón a csapat mellett két orvos, két pszichológus, a tartomány vezetője és három mentőbúvár vett részt.

Miután a gyerekek egyesével bemutatkoztak, Adul mesélte el, hogyan találták meg őket az angol búvárok. Adul szerint, amikor emberi beszédet hallottak, nem tudták elhinni, hogy tényleg itt vannak értük a búvárok. Azon is meglepődtek, hogy az őket megtaláló búvár nem thaiföldi volt - számolt be az Index.

A csapatot a vb-döntőről is kérdezték. Ek edző szerint nagyon élvezték a döntőt. A csapat nagy része a franciáknak drukkolt.

A hírek ellenére a gyerekek mind tudnak úszni, hiszen a fociedzések után úszni szoktak. Az a hír sem volt igaz, hogy az egyik gyerek szülinapját akarták bent megünnepelni. A megtalálásuk előtt az edzésen ettek utoljára, az egyetlen folyadékbevitelük pedig a barlang falán csorgó tiszta víz volt. 

Ek szerint, legalább három métert emelkedett a vízszint a barlangban, mialatt bent voltak.  Az egész csapatot sokkolta a mentőbúvár halála. A csapat legfiatalabb tagja sírva mondott köszönetet a búvárnak az önfeláldozásáért. 

Arra a kérdésre, hogy ki mivel akar foglalkozni, ha nagy lesz, minden gyerekek azt válaszolta, hogy focista szeretne lenni, de többen szeretnének egyetemi diplomát is szerezni. Sőt négyen, köztük az edző, mentőbúvárok szeretnének lenni, hogy ők is életeket menthessenek. Az egyik gyerek amiatt aggódott a legjobban a barlangban, hogy nem tudja megírni a leckéjét.

Ek szerint senki sem küzdött azért, hogy ő legyen az első, akit kihoznak a barlangból. Az összes gyerek elnézést kért a szüleitől, ugyanis sokan nem mondták el a szüleiknek, hogy bemennek a barlangba.

Az állampolgárság nélküli játékosok és az edző megkapják az állampolgárságot. A sajtótájékoztató végén minden gyerek kapott egy nagy doboznyi ajándékot a miniszterelnöktől. Az ajándékokat a kormányzó adta át.

"Nem tudhatjuk, milyen sebek keletkeztek a gyermekek szívében" - hangsúlyozta Tavatcsai Taikaev, az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselője. Az illetékes ezért felkért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a fiúk magánszféráját, mert miután kiengedték őket a kórházból félő, hogy a fokozott sajtófigyelem káros hatással lehet szellemi egészségükre - írja az MTI.

"A sajtó előtt ismert, hogy a megmenekült gyerekek nehéz helyzetben vannak, s ha kényes kérdéseket intéznek hozzájuk, azzal megsérthetik a törvényeket" - figyelmeztetett az igazságügyi tisztségviselő.

Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thai uralkodó ugyanakkor engedélyt adott, hogy Bangkok belvárosának főterén ünnepséget tartsanak a mentés thai és külföldi résztvevőinek tiszteletére.

Kommentek:

Top 0