• Külföld

Először küldtek börtönbe embercsempészeket Olaszországban

A palermói bíróság hat eritreai férfit ítélt börtönre hétfőn illegális bevándorlás és emberkereskedelem miatt. Ez az első alkalom, hogy Olaszországban emberkereskedőket ítél el.

A hat vádlottra összesen huszonnégy évet szabott ki a szicíliai bíróság. A legenyhébb büntetés két év négy hónap, a legsúlyosabb hat év és négy hónap volt. Az ítélet jogerős: a vádlottak a gyorsított eljárást választották, ezért büntetésüket egyharmaddal csökkentették, de nem fellebbezhetnek.

Az olasz hatóságok szerint az elítélt eritreai férfiak felelősek a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél 2013 októberében történt hajó-szerencsétlenségért, amikor egy migránsokat szállító hajó a tengerbe borult és 366 eritreai fulladt a vízbe. Mind a négy férfit Olaszországban fogták el. Három társukat még körözik. Döntő segítséget nyújtott, hogy az elítéltek egyike együttműködött az olasz hatóságokkal felfedve az embercsempészek nevét és az általuk irányított szervezet működésének részleteit.

Fotó: Europress - Dan Kitwood / Getty

Fotó: Europress - Dan Kitwood / Getty

A banda tagjai az olasz ügyészség szerint jól működő bűnhálózatot hoztak létre: első lépésben az Afrikából induló illegális bevándorlókat hajókkal Olaszországba juttatták, majd innen tovább szállították őket más európai országokba. A szervezet tagjai Afrikában és Dél-Olaszországban egyaránt jelen voltak, mindkét helyszínről szervezték az illegális bevándorlást.

Az olasz ügyészek szövetsége az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését kéri a római kormánytól. Szerintük enélkül hatékonyabban tudnának fellépni az emberkereskedőkkel szemben. Az embercsempészek által illegálisan Olaszországba bejuttatott migránsok ugyanis nem tanúskodhatnak az emberkereskedők ellen, amíg a jog szerint illegális migránsok is bűncselekményt követnek el.

Az olasz kormány januárban napirendre tűzte az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését, de mégsem törölte el, mert szerintük erre a jelenlegi migrációs válság nem a legalkalmasabb pillanat – írja az MTI.

Top 0