• Külföld
Faktor

Először ismerték el az oroszok, hogy különleges alakulataik működnek Szíriában

Szíriában ténylegesen orosz különleges alakulatok működnek - közölte szerdán Alekszandr Dvornyikov vezérezredes, az orosz katonai kontingens vezetője Szíriában az Interfax hírügynökséggel. Az oroszok ezzel első ízben ismerték el, hogy szárazföldi csapatokkal vesznek részt a harcokban.

Nem fogom véka alá rejteni, hogy Szíria területén különleges alakulataink egységei is tevékenykednek. A létesítmények előzetes felderítését végzik az orosz légierő csapásai számára, a távol eső térségekben a harci repülőgépek célra irányításával foglalkoznak, illetve más különleges feladatokat oldanak meg

- mondta Dvornyikov egy interjúban a Rosszijszkaja Gazeta című lapban.

"Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Szíriában az Egyesült Államok és más, a Washington vezette koalícióhoz tartozó országok hadseregeinek hasonló alakulatai is különböző feladatokat hajtanak végre" - mondta az orosz vezérezredes.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Illusztráció
Fotó: Europress-Kutluhan Cucel/GettyImages

  Illusztráció Fotó: Europress-Kutluhan Cucel/GettyImages

  Dvornyikov azt is mondta, hogy a Szíriában lévő orosz katonai tanácsadók taktikai szinten is dolgoznak, vagyis szíriai kollégáiknak segítséget nyújtanak a terroristák elleni harci műveletek kitervelésében és végrehajtásában, illetve az orosz haditechnika elsajátításában is.

  Elmondta azt is: Oroszország Szíriában "elegendő erőket" hagy hátra ahhoz, hogy felügyeljék a tűzszünetet és biztonságosan működhessen a Latakia tartományban lévő Hmeimim orosz katonai támaszpont, illetve a tartúszi kikötőben működő orosz haditengerészeti bázis.

  Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy nem fogja kommentálni a sajtóban megjelent olyan híreszteléseket, amelyek szerint már egy hatodik orosz katona is meghalt Szíriában. "Nem hallottam erről semmit" - mondta. "Nem tudok semmit sem azokról a szervezetekről, amelyek ezt közölték, illetve arról sem, hogy milyen tényeken alapszik ez az értesülés" - tette hozzá.

  Néhány sajtóértesülés korábban a Conflict Intelligence Team aktivista hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy egy hatodik orosz katonát is megöltek Szíriában - írta az MTI.

  Top 16