• Tech
Faktor

Először győzött számítógép ember ellen ebben a játékban

Először vert meg számítógépes program egy profi játékost a gó nevű távol-keleti stratégiai táblajátékban. A kutatók a Nature című folyóiratban számoltak be a sikerről. A győzelem jelentős előrelépést jelent a mesterséges intelligencia fejlesztésében.

A nagy-britanniai székhelyű DeepMind cég AlphaGo nevű szoftvere Fan Hui kínai származású európai góbajnokot győzte le egy nyilvános mérkőzésen. Korábban azt hitték, erre még legalább 10 évet kell várni.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

Ez az első alkalom, hogy egy számítógépes program megvert egy profit egy teljes játékban, amely során a szoftver semmilyen előnyt nem kapott.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A program megtanította magának, hogyan kell győzni. Fejlesztői szerint a gép tanulási stratégiája lehetővé teszi, hogy egy nap a számítógépek segítségével állítsanak fel orvosi diagnózisokat és végezzenek tudományos kutatásokat - írja az MTI.

    Az AlphaGo szoftver mind az öt játszmában legyőzte a 2013-2015-ös európai bajnokot tavaly októberben. Következő ellenfele a dél-koreai Li Szedol lesz, aki immár tíz éve góvilágbajnok. A márciusra meghirdetett szöuli összecsapás tétje egymillió dollár lesz.

    A gó több mint 2500 évvel ezelőtt született meg Kínában. A két játékos felváltva helyezi a mezős táblára fekete és fehér köveit. A cél, hogy a játékosok egyike nagyobb területet foglaljon el köveivel, mint az ellenfele.

    Top 16