• Külföld
Faktor

Elöntött házak, járhatatlan utak, katasztrófaturisták - súlyos a helyzet Párizsban, de már apad a Szajna

Elkezdett apadni a Szajna Párizsnál, miután pénteken meghaladta a hat méteres magasságot. Az ár levonulásával sok áldozat kerülhet elő.

A Szajna pénteki 6,10 méteres párizsi vízállása majdnem megdöntött egy 34 éves rekordot: 1982-ben ugyanis 6,12 métert mértek, de a 1910-es árvíz idején a folyó vízállása elérte a 8,62 métert. Franciaország középső részén húszezer embert kellett kitelepíteni péntekig. A hatóságok szerint akár tíz napba is telhet, amíg a folyó vízállása újra az átlagos, 4,5 méteres lesz. Pénteken két ember is életét vesztette a súlyos katasztrófahelyzet miatt, és Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter szerint tartani lehet attól, hogy további áldozatokat találnak majd, amikor a vízszint csökkenni kezd.

A Faktor az áradással kapcsolatban megkeresett egy magyar lányt, aki Párizsban tanul. Zsófi elmesélte, hogy pénteken - a Szajna tetőzésekor - mit látott a városban:

Elöntött éttermek, nyakig vízben álló fiatal platánok, a rakpart feljáróján felhalmozott asztalok, lábas polcok. A hídnál egy autó ragadt ott. Az egész vízparton fényképezős-kamerás emberek - katasztrófaturisták. Arrébb, a szemközti parton voltak a Vörös Kereszttől is, de nem volt egyértelmű, hogy miért figyelték a vizet. Két társuk adományt gyűjtött a piros miatt álló autósoktól. Mindenhol nagy dugó volt, az árvíz a tömegközlekedést is érintette, az egyik helyi vonat tegnap óta nem jár.

Elővigyázatosságból tucatnyi Szajna-parti múzeumot zártak be a hatóságok Párizsban, köztük a Louvre és az Orsay múzeumot, a nemzeti könyvtárt és több koncerthajót is, írja az MTI. A heves esőzés és az árvíz a közlekedést is megnehezítette a fővárosban és környékén, ahol szombat délelőtt még 17 ezer házban nem volt áram. Előrejelzések szerint a hétvégén még várható eső, de kevesebb esik majd Párizsban és környékén.

Top 0