• Külföld
Faktor

Elolvashatja a munkaadó az emailjeit

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult segítségért egy román férfi, de végül nem neki adtak igazat. Munkahelyi gépéről levelet küldött a szeretőjének és a családtagjainak, amelyet elolvasott a munkaadója és kirúgták. A bíróság szerint ez jogos volt, kinyithatják az ilyen e-maileket a munkahelyen.

A bukaresti mérnök, Bogdan Barbulescu azután fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy a román bíróságok elutasították a korábbi munkáltatója ellen indított keresetét. Abban azt állította, hogy megsértették emberi jogait.

Beleolvashatnak a leveleinkbe a munkahelyen.
Illusztráció

Beleolvashatnak a leveleinkbe a munkahelyen. Illusztráció

Barbulescu 2004 és 2007 között értékesítőként dolgozott egy magáncégnél, ahol a munkáltató felkérésére egy Yahoo-fiókot hozott létre az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz. A cég 2007 júliusában arról tájékoztatta, hogy levelezését egy héten keresztül megfigyelték, és kiderült, hogy az internetkapcsolatot magáncélra használja. Mikor ezt Barbulescu tagadta, a cég megmutatta neki a testvérével és szeretőjével folytatott intim magánlevelezésének átiratát.     

Barbulescut a cég eszközeinek magáncélú felhasználását tiltó belső szabályzatra hivatkozva 2007 augusztusában kirúgták. A mérnök beperelte a céget, mert úgy gondolta, hogy titkos megfigyelése alkotmányos, illetve emberi jogait sértette. Miután a román bíróságok elutasították panaszát, a strasbourgi bírósághoz fordult.

A bíróság mostani végzése szerint Románia nem sértette meg sem Barbulescu tisztességes tárgyaláshoz való jogát, sem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát, amikor a román bíróság a munkahelyi levelezését megfigyelő munkáltató javára döntött.

Indoklásában a strasbourgi bíróság azt írta: Barbulescu munkáját a cége csak munkahelyi postafiókja megfigyelésével ellenőrizhette, és jóhiszeműen járt el, amikor azt feltételezte, hogy abban nem talál magánéleti levelezést - írta az MTI.

Top 0