• Külföld
Faktor

Előkerültek a Libanonban eltűnt csehek

Az öt cseh, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban, most épségben kiszabadult.

A cseh rendőrség rövid időn belül külön repülőgépet küld Libanonba, hogy az öt embert hazavigyék. A cseh külügy semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra.

Az öt cseh tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. A libanoni rendőrség egy elhagyott taxiban csak az útleveleiket, bankkártyáikat és videókameráikat találta. Az akkori hírek szerint a 25 és 47 év közötti embereket valószínűleg elrabolták. Mindannyian többször jártak már Libanonban.

2014-ben Prágában őrizetbe vettek egy libanoni férfit, al-Fajadot. Az eltűnt cseheket al-Fajad testvére vitte a Bekaa-völgybe taxival. Az öt eltűnt közül az egyik ügyvéd, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Szerintük fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. Csehország egyelőre nem adta ki az Egyesült Államoknak a három férfit.

    A sajtó szerint a Libanonban eltűnt cseheket ki akarták cserélni a Prágában fogva tartott al-Fajaddal. A férfi prágai ügyvédje és családja is tagadták ezt, azonban a cseh sajtó a napokban olyan értesüléshez jutott, ami megerősíti ezt. E szerint az ismeretlen libanoni csoport tavaly ősszel e-mailt küldött a cseh rendőrségnek, amelyben azt írta, ha szabadon engedik al-Fajadot és két társát, a cseheket is szabadon engedik. Hivatalosan nem erősítették meg az üzenet létezését, de nem is cáfolták.

    Top 16