• Külföld
Faktor

Előkerült a rejtélyes tengeralattjáró - most jöttek rá

Egy több mint száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró roncsát találták meg a búvárok Kelet-Anglia partjainál. A hajó fedélzetén 35 ember volt, amikor 100 éve járőrözésre indult.

Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot. Fedélzetén 35 ember volt. Az 57,5 méter hosszú hajó roncsa mintegy 30 méter mélyen fekszik az Északi-tengerben. A videofelvételek szerint a hajó orra és fara megsérült.

A roncsot még 2012-ben találták Norfolknál, a partoktól 91 kilométerre keletre. A megújuló energiákat kiaknázó skót Scottish Power Renewables cég búvárai egy szélerőmű telepítésével foglalkoztak, amikor rátaláltak, de csak mostanra sikerült azonosítani.

Annak ellenére, hogy több mint egy évszázada van a tenger mélyén, a tengeralattjáró nagyon jó állapotban van, parancsnoki tornya megvan, orra részben a tengerfenékben van - mondta Mark Dunkley tengerrégész.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A régész elmondta, az U-31-es a német császári hadsereg megrendelésére készült 1914 szeptemberében. A történészek úgy vélik, hogy aknára futott Anglia keleti partjainál, miután 1915. január 13-án járőrözésre indult a térségbe. A hajón lévő négy tiszt és a 31 tagú legénység odaveszett - írta az MTI a Sky News kereskedelmi hírcsatornára hivatkozva.

    Top 16