• Kultúra
Verasztó Annamária
Verasztó Annamária

A Saul fia Oscar-díja percről percre!

Megnyerte a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscar-díjat Nemes Jeles László filmje, a Saul fia! Kövesse a díjátadót a Faktoron!

Fotó: Europress / Frazer Harrison - Getty Images

Fotó: Europress / Frazer Harrison - Getty Images

EZT IS AJÁNLJUK:

  Percről-percre

  A Faktoron percről percre követhették a díjátadó eseményeit.

  Ezzel ért véget a 88. Oscar-gála, ahol a Spotlight- Egy nyomozás részletei nyerte a legjobb filmnek járó Oscart, és a legjobb külföldi film kategóriájában győzött Magyarország jelöltje, a Saul fia.

  A Spotlight alkotói köszönőbeszédükben hangsúlyozták: Ferenc pápa ígéretet tett, hogy megvédi a gyerekeket, és kitértek az újságírók munkájának fontosságára is.

  A legjobb film (Best Picture) kategória jelöltjei:A nagy dobás (The Big Short),a Kémek hí­dja (Bridge of Spies), a Brooklyn, a Mad Max - A harag útja 3D (Mad Max: Fury Road 3D), a Mentőexpedíció(The Martian),A visszatérő (The Revenant),A szoba (Room) és a Spotlight - Egy nyomozás részletei.

  A legjobb film Oscarját a Spotlight- Egy nyomozás részletei kapja.

  A színpadon: Morgan Freeman.

  Leonardo DiCaprio a természet megóvásának és az elmaradott területeken élők támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

  A színész hatodik jelöléséből díj született: állva ünnepli őt a terem.

  A díj nyertese: Leonardo DiCaprio.

  A legjobb férfi főszereplő (Actor in a Leading Role) kategória jelöltjei: Bryan Cranston, a Trumbo című filmben nyújtott alakításáért,Matt Damon, a Mentőexpedíció főszereplője, Leonardo DiCaprio, A visszatérőért, Michael Fassbender, a Steve Jobs címszereplője ésEddie Redmayne, akit A dán lányért jelöltek.

  Következik a legjobb férfi főszereplő díjának átadása, Julianne Moore hirdeti ki a jelölteket.

  Brie Larsonnak ez volt az első Oscar-jelölése, korábban Golden Globe-ot és BAFTÁ-t is kapott ugyanezért az alakításáért.

  A győztes Brie Larson, A szobáért.

  Eddie Redmayne adja át a legjobb női főszereplő díját.

  A legjobb női főszereplő (Actress in a Leading Role) kategória öt jelöltje: Cate Blanchett, a Carol című filmért,Brie Larson, A szoba című filmben nyújtott alakításáért,Jennifer Lawrence, a Joy címszerepéért, Charlotte Rampling a 45 évért és Saoirse Ronan a Brooklynért.

  Rövidesen az is kiderül, hogy az operatőr és a rendező után a főszereplő, Leonardo DiCaprio is díjat kap-e A visszatérőért.

  A rendező azt mondja köszönőbeszédében, hogy a mi generációnknak már van esélye arra, hogy az előítéletek megszűnjenek, és a bőrszín irrelevánssá váljon.

  A díjat a tavaly is ugyanebben a kategóriában győztes Alejandro Gonzalez Inarritu kapja.

  Inarritu lett a harmadik olyan rendező, akinek sikerült két egymást követő évben rendezői díjat kapnia. A rendező az egész stábjának köszönetet mond.

  A legjobb rendező (Directing) kategória jelöltjei: Adam McKay, A nagy dobás rendezője, George Miller, a Mad Max - A harag útja 3D-ért, Alejandro Gonzalez Inarritu A visszatérőért,Lenny Abrahamson A szobáért illetveTom McCarthy, a Spotlight - Egy nyomozás részleteiért.

  J.J. Abrams a színpadon. A legjobb rendező díját fogja átadni.

  Sacha Baron Cohen és Olivia Wilde A szoba című filmet mutatják be.

  A győztesek Jimmy Napes és Sam Smith a Writing's On The Wallért, akik a LMBTQ közösségnek is ajánlották a díjat.

  Common és John Legend a legjobb betétdal díját adják át.

  A gálán már előadott dalokon kívül jelölt még legjobb betétdalként a Manta Ray a Racing Extinction- A kihalás kora és a Simple Song az Ifjúság című filmből.

  Jelöltek voltak még Thomas Newman (Kémek hídja), Carter Burwell (Carol), Jóhann Jóhansson (Sicario) és John Williams (Star Wars).

  Oscar-díjat kapott a legjobb filmzenéért az Aljas nyolcas zenéjét szerző Ennio Morricone.

  Joe Biden az erőszak elleni harc fontosságára hívta fel a figyelmet.

  The Hunting Ground betétdalát adja elő Lady Gaga.

  34 év után újra Oscar-díjat kapott a legjobb külföldi film kategóriájában egy magyar film.

  Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film - mondta Nemes Jeles László.

  Nemes Jeles László átveszi az Oscar-díjat. A rendező megköszöni minden támogatójának és többi alkotónak a díjat.

  Oscar-díjas a Saul fia!!!

  A kategória jelöltjei: A kígyó ölelése (Kolumbia, rendezte: Ciro Guerra),Mustang (Franciaország, rendezte: Deniz Gamze Ergüven),Saul fia (Magyarország, rendezte: Nemes Jeles László), A sivatagon át (Jordánia, rendezte: Naji Abu Nowar), A War (Dánia, rendezte: Tobias Lindholm).

  Sofia Vergara és Byung Hun-Lee adják át a díjat.

  Nagyon közeledik a legjobb külföldi filmért járó Oscar átadása.

  A győztes: a Stutterer, Benjamin Cleary és Serena Armitage.

  A színpadon Jacob Tremblay és Abraham Attah, ők adják a rövidfilm díjait.

  A legjobb rövidfilm jelöltjei: Ave Maria (Basil Khalil, Eric Dupont), Day One (Henry Hughes), Everything Will Be Okay (Patrick Vollrath), Shok (Jamie Donoughue), Stutterer (Benjamin Cleary, Serena Armitage).

  A legjobb rövidfilm és a legjobb idegen nyelvű film díja következik rövidesen.

  Louis Gossett jr. emlékezik azokra a művészekre, akiket 2015-ben veszített el a filmszakma.

  Beszédet mond az Akadémia elnöke.

  Whoopi Goldberg Gena Rowlands, Spike Lee és Debbie Reynolds különdíját jelenti be.

  A következő blokkban már átadják a legjobb külföldi filmnek járó díjat!

  Az Oscart az Amy- Az Amy Winehouse-sztori kapja. Asif Kapadia és James Gay-Rees átveszik a díjat.

  Jelöltek: Amy -Az Amy Winehouse-sztori (Asif Kapadia és James Gay-Rees),Cartel Land (Matthew Heineman és Tom Yellin),A csend képe (Joshua Oppenheimer és Signe Byrge Sorensen),What Happened, Miss Simone? (Liz Garbus, Amy Hobby és Justin Wilkes) és a Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (Evgeny Afineevsky és Den Tolmor).

  Daisy Ridley és Dev Patel adják át a legjobb dokumentumfilm díját.

  A legjobb rövid dokumentumfilm díját A Girl in the River: The Price of Forgiveness kapja, és Sharmeen Obaid-Chinoy.

  Louis C.K. a legjobb rövid dokumentumfilm díját adja át. A jelöltek: Body Team 12 (David Darg, Bryn Mooser), Chau, beyond the Lines (Courtney Marsh, Jerry Franck), Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah (Adam Benzine), A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Sharmeen Obaid-Chinoy) és a Last Day of Freedom (Dee Hibbert-Jones, Nomi Talisman).

  Az Oscar-díjat kapja: Mark Rylance, a Kémek hídjában nyújtott alakításáért. Ez volt az első jelölése, amelyet azonnal díjra váltott.

  Patricia Arquette adja át a legjobb férfi mellékszereplő díját.

  Chris Rock a legjobb filmek jelöltjei közül kimaradt Straight Outta Compton című filmre (is) utal azzal, hogy Comptonban, a mozi előtt interjúvol meg viccesen színesbőrű nyilatkozókat.

  A díj átadása előtt Reese Witherspoon és Kate Winslet mutatják be a jelölt filmek közül a Kémek hídját és a Spotlightot.

  A kategória jelöltjei: Christian Bale (A nagy dobás), Tom Hardy (A visszatérő), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Kémek hídja) és Sylvester Stallone (Creed- Apolló fia).

  Közeledik a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjának átadása.

  Kevin Hart konferálja fel A szürke ötven árnyalata betétdalát, az Earned It-et, a Weeknd előadásában.

  A színpadon: Kevin Hart, a nem jelölt színesbőrű színészeknek kér tapsot, és azt kéri, ne hagyja senki, hogy a negativitás eluralkodjon emiatt.

  A díjat Az agymanók alkotói kapják a Pixar animációs filmjéért.

  A legjobb animációs film (Animated Feature Film) Oscar-díjára jelölték az Anomalisa,a Boy and the World,az Agymanók (Inside Out),a Shaun, a bárány - A film (Shawn the Sheep Movie) és a When Marnie Was There című filmeket.

  Chile első Oscarját kapják a Bear Story alkotói, a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

  A Toy Story két főhőse Buzz Lightyear és Woody adják át a legjobb animációs film díját.

  A jelöltek a legjobb animációs rövidfilm kategóriában: Bear Story (Gabriel Osorio, Pato Escala), Prologue (Richard Williams, Imogen Sutton), Sanjay's Super Team (Sanjay Patel, Nicole Grindle), We Can't Live Without Cosmos (Konstantin Bronzit), World of Tomorrow (Don Hertzfeldt).

  A mignonok adják át a díjat a legjobb animációs rövidfilmért.

  A legjobb animációs filmek díjainak átadása közeledik.

  Komikus jelenetet adnak elő a Star Wars droidjai, R2D2, C3PO és BB8.

  A technikai-vizuális iparág egyéb díjait ismerteti Olivia Munn és Jason Segel.

  A díjat az Ex Machina kapja: Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington és Sara Bennett.

  Jelöltek: Ex Machina (Andy Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington és Sara Bennett), Mad Max (Andrew Jackson, Tom Wood, Dan Oliver, Andy Williams), Mentőexpedíció (Richard Stammers, Anders Langlands, Chris Lawrence, Steven Warner), A visszatérő (Rich McBride, Matthew Shumway, Jason Smith, Cameron Walbauer), Star Wars: Az ébredő Erő (Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan, Chris Corbould).

  A legjobb vizuális effektek díját adja át Andy Serkis.

  Ismét a Mad Max kap díjat! Chris Jenkins, Gregg Rudloff és Ben Osmo a győztesek a legjobb hangkeverés kategóriájában.

  Újabb díjat kap a Mad Max Mark Mangini és David White révén, akik a legjobb hangvágás Oscarját nyerték el.

  Következik a legjobb hangkeverés díja. A jelöltek: Kémek hídja (Andy Nelson, Gary Rydstrom és Drew Kunin), a Mad Max (Chris Jenkins, Gregg Rudloff és Ben Osmo), Mentőexpedíció (Paul Massey, Mark Taylor és Mac Ruth), A visszatérő (John Taylor, Frank A Montano, Randy Thom és Chris Duesterdiek) és a Star Wars (Andy Nelson, Christopher Scarabosio és Stuart Wilson).

  A jelöltek: Mad Max (Mark Mangini és David White), Mentőexpedíció (Oliver Tarney), A visszatérő (Martin Hernandez és Lon Bender), Sicario (Alan Robert Murray) és a Star Wars: Az ébredő Erő (Matthew Wood és David Acord).

  Chadwick Boseman adja át a legjobb hangvágás díját.

  Újabb vicces filmbetét utal a fekete bőrű jelöltek hiányára: Jack Black nevéből farag viccet Angela Bassett.

  Ismét a Mad Max Oscarjainak száma gyarapodik, a győztes Margaret Sixel, aki a rendező, George Miller felesége.

  Priyanka Chopra és Liev Schreiber adják át a legjobb vágás díját.

  A legjobb vágásért jelöltek: Hank Corwin (A nagy dobás), Margaret Sixel (Mad Max), Stephen Mirrione (A visszatérő), Tom McArdle (Spotlight), Maryann Brandon és Mary Jo Markey (Star Wars: Az ébredő Erő).

  A díjat Emmanuel Lubezki kapja, A visszatérő fényképezéséért.

  Jelöltek: Ed Lachman (Carol), Robert Richardson (Aljas nyolcas), John Seale (Mad Max - A harag útja), Emmanuel Lubezki (A visszatérő) és Roger Deakins (Sicario).

  Rachel McAdams és Michael B. Jordan adják át a legjobb operatőrnek járó díjat.

  Benicio del Toro és Jennifer Garner mutatnak be két újabb jelölt filmet: A visszatérőt és a Mad Max - A harag útját.

  A legjobb smink és maszk díját is a Mad Max kapja, Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin.

  Jared Leto és Margot Robbie adják át a legjobb sminkesnek járó díjat.

  A legjobb sminkért és maszkért járó Oscar jelöltjei:Mad Max - A harag útja 3D (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin),A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Love Larson és Eva von Bahr) és A visszatérő (Sian Grigg, Duncan Jarman és Robert Pandini).

  Immár második díját kapja a Mad Max, Colin Gibson és Lisa Thompson a legjobb művészeti rendezésért, látványért és díszletért kapott Oscart.

  A legjobb művészeti rendezés, látványtervezés, díszlet (Production Design) kategóriájának jelöltjei:Kémek hídja (Művészeti rendezés: Adam Stockhausen; látványtervezés: Rena DeAngelo és Bernhard Henrich),A dán lány (Művészeti rendezés: Eve Stewart; látványtervezés: Michael Standish),Mad Max - A harag útja 3D : (Művészeti rendezés: Colin Gibson; látványtervezés: Lisa Thompson),Mentőexpedíció (Művészeti rendezés: Arthur Max; látványtervezés: Celia Bobak) és A visszatérő (Művészeti rendezés: Jack Fisk; látványtervezés: Hamish Purdy).

  A legjobb kosztümért járó Oscar győztese Jenny Beaven a Mad Max - A harag útjáért.

  Tina Fey és Steve Carell adják át a legjobb művészeti rendezés és látványtervezés díjait.

  A legjobb kosztüm kategóriájában a jelöltek: Carol (Sandy Powell), Mad Max- A harag útja (Jenny Beaven), A dán lány (Paco Delgado), A visszatérő (Jaqueline West) és Hamupipőke (szintén Sandy Powell).

  Cate Blanchett adja át a legjobb kosztümért járó díjat.

  A díj nyertese Alicia Vikander, akit mindvégig nagy esélyesként tartottak számon. A dán lányban gyakorlatilag inkább női főszereplő volt, mint mellékszereplő.

  A legjobb női mellékszereplő (Actress in a Supporting Role) díjának esélyesei: Jennifer Jason Leigh, az Aljas nyolcasban nyújtott alakításáért, Rooney Mara a Carolért, Rachel McAdams a Spotlightért, Alicia Vikander A dán lányért és Kate Winslet a Steve Jobsért.

  J.K. Simmons adja át a legjobb női mellékszereplő díját.

  Henry Cavill és Kerry Washington mutatják be az Oscar-jelölt filmeket: A mentőexpedíciót, A nagy dobást.

  Chris Rock ismét a fekete bőrű jelöltek teljes hiányára utal, amelyet egy filmbejátszás követ: vicces formában csempésznek fekete bőrű színészeket az év legsikeresebb filmjeinek kulcsjeleneteibe, például a Joy, A visszatérő, A dán lány vagy A mentőexpedíció című filmekbe.

  A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díj nyertesei A nagy dobás forgatókönyvírói, Charles Randolph és Adam McKay. Köszönőbeszédükben politizáltak is, utaltak az amerikai elnökválasztási kampányra.

  A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriának is van magyar vonatkozása: a kategółria egyik jelöltje, a Carol című film forgatókönyvírója, Phyllis Nagy magyar származású, nagyapja Magyarországon született, és a második világháború idején menekült az Egyesült Államokba. Phyllis Nagy Édesanyja Így már az USĂ-ban született.

  Josh Singer és Tom McCarthy megköszönik a legjobb eredeti forgatókönyv díját.

  A színpadon Ryan Gosling és Russell Crowe, a legjobb adaptált forgatókönyv díját adják át. A jelöltek: A nagy dobás (Charles Randolph és Adam McKay), Brooklyn (Nick Hornby), Carol (Phyllis Nagy), Mentőexpedíció (Drew Goddard), A szoba (Emma Donoghue).

  Az este első Oscarját a Spotlight kapja.

  Emily Blunt és Charlize Theron adják át a legjobb eredeti forgatókönyv díját. A jelöltek: Kémek hídja (Matt Charman, Ethan és Joel Coen), Ex Machina (Alex Garland), Agymanók (forgatókönyv: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley, eredeti történet: Pete Docter, Ronnie del Carmen), Spotlight (Josh Singer, Tom McCarthy), Straight Outta Compton (forgatókönyv: Jonathan Herman, Andrea Berloff, történet: S. Leigh Savidge, Alan Wenkus, Andrea Berloff).

  Chris Rock számtalan viccen keresztül világítja meg a fekete bőrű színészek helyzetét és a rasszizmus kérdését Hollywoodban, majd elmondja, hogy valójában azonos lehetőséget szeretnének fekete és fehér bőrűek.

  Chris Rock, a gála házigazdája már rögtön az első vicceivel arra reagál, hogy az Oscaron nincs fekete jelölt.

  Elkezdődik a 88. Oscar-gála!

  Mark Ruffalót a Spotlightért jelölték, mint legjobb férfi főszereplőt. A színész nemcsak a saját filmjük súlyos témájáról, hanem arról a problémáról is beszélt, hogy az Oscar mennyire fehér. Elmondta, hogy az egész társadalom, például az igazságszolgáltatás szintjén is vizsgálni kell ezt a problémát.

  Whoopi Goldberg Chris Rockot dicsérte, Charlize Theron a jelölteknek adott tanácsot, Russell Crowe pedig Ryan Goslinggal viccelődött.

  A Sony Classics twitter-oldalán már megjelentek képek a Saul fia alkotóiról is. Gene Simmons is a gálára készülő Nemes Jeles Lászlóval fotózkodott.

  Leonardo DiCaprio a vörös szőnyegen A visszatérő kapcsán a rendező, Alejandro Gonzalez Inarritu munkáját dicsérte, illetve elmondta, hogy a színészi karrierje indulását a szülei támogatásának köszönheti. Az este egyik legnagyobb kérdése, hogy végre megkapja-e az Oscart az ötödszörre jelölt színész.

  Sylvester Stallone is megérkezett a feleségével. A színészt a Creed- Apolló fia című filmért, legjobb férfi mellékszereplőnek jelölték.

  A most elsőként jelölt Lady Gaga és a már Oscar-díjas, de idén is jelölt Cate Blanchett is bevonult már a vörös szőnyegre.

  Louis Gossett jr., az este egyik díjátadója egy ellenrasszizmus alapítvány munkáját ismertette, és hangsúlyozta, hogy Amerika egy összetartozó család, amelynek mindannyian tagjai.

  A Mentőexpedícióért Oscarra jelölt Matt Damon is megérkezett már.

  Kerry Washington, a Django elszabadul egyik főszereplője elmondta, hogy tiszteli azoknak az elhatározását, akik távolmaradásukkal hívják fel a figyelmet a nem fehér bőrű jelöltek hiányára, de ő itt szeretné hallatni a hangját a sokszínűség fontosságáról bőrszín, nem és kor tekintetében.

  Megérkezett Eddie Redmayne, aki tavaly A mindenség elméletéért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, idén pedig ismét jelölt ugyanebben a kategóriában A dán lányért.

  Az Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs arról beszélt a vörös szőnyegen, milyen erőfeszítéseket próbálnak tenni azért, hogy a jövőben az Oscaron sokkal nagyobb legyen a sokszínűség.

  A 9 éves Jacob Tremblay, A szoba egyik főszereplője esélyeket latolgatott a vörös szőnyegen. Az édesanyját alakító Brie Larsonnak szerinte jók az esélyei a díjra, de komoly verseny várható.

  Megérkezett Rooney Mara, akit legjobb női mellékszereplőként jelöltek, bár a Carolban gyakorlatilag főszereplőnek is tekinthető.

  Brie Larson, A szoba főszereplője interjút adott a vörös szőnyegen. A színésznő a legjobb női főszereplő díjának egyik fő esélyese a kritikusok szerint. Elmondta, hogy filmbeli anyaszerepéhez a saját családjából is merített példát.

  Folyamatosan érkeznek a jelöltek, a Brooklynért a legjobb női főszereplő díjára jelölt Saoirse Ronan, Charlotte Rampling és a legjobb forgatókönyvért jelölt Nick Hornby is megérkezett.

  Már megkezdődött a sztárok bevonulása a vörös szőnyegen az Oscar-gálára. Az este egyik nagy esélyese, Alicia Vikander, akit A dán lányért jelöltek, mint legjobb női mellékszereplőt, a filmjük kedvező fogadtatásáról beszélt.

  Top 16