• Külföld
Maksa Mónika

Elnézést kért a Volkswagen vezérigazgatója

Matthias Müller, a Volkswagen vezérigazgatója a dízelbotrány kirobbanása óta először járt az Egyesült Államokban. A hétfőn megnyíló Detroiti Autószalon előestéjén kért elnézést a dízelmotorok emissziós értékeinek manipulálásáért.

A vezérigazgató azt mondta, hogy tudják, mekkora csalódást okoztak a vásárlóknak, a hatóságoknak és a nyilvánosságnak is. Ezután bocsánatot kért:

Itt és most elnézést kérek mindazért, ami a Volkswagennél rosszul alakult. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat.

Azt is mondta, hogy az amerikai hatóságok már megkapták a tervet arról, hogy a Volkswagenek motorjait hogyan akarják átalakítani. Csak akkor fogják a terveket nyilvánosságra hozni, ha azokat elfogadják.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Forrás: Europress - Getty Images/Alexander Koerner

  Forrás: Europress - Getty Images/Alexander Koerner

  Matthias Müller szerdán találkozik Gina McCarthyval, aki az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) környezetvédelmi hivatal igazgatója. Müller a találkozón egy új fejlesztésű dízelmotor-katalizátort fog az EPA elnökének bemutatni a Bild am Sonntag című lap szerint. A hírt a Volkswagen még nem erősítette meg. A környezetvédelmi hivatal csütörtökön dönt a Volkswagen javaslatairól – írja az MTI.

  A vezérigazgató Detroitban azt mondta, hogy a cég kitart amerikai beruházási tervei mellett, ráadásul a chattanoogai üzem több mint egymilliárd dolláros modernizálása mellett 900 millió dollárért elkezdi gyártani az új CrossBlue SUV modellt is. Az új típus idén kerül a piacra, gyártásával pedig kétezren juthatnak munkához az Egyesült Államokban.

  A Volkswagen csoport tavaly 600 ezer autót adott el az Egyesült Államokban, többet, mint 2014-ben. A növekedés azonban a prémium autók, azaz az Audi és a Porsche eladásainak köszönhető. A Volkswagen-márka eladásai ugyanis 349 ezerre csökkentek.

  Top 16