• Sport

Elmaradhat a belga válogatott meccse a merényletek miatt

Újabb edzése marad el a belga labdarúgó-válogatottnak. Nem ez az első edzés, amit a belga csapat elhalaszt, tegnap sem tréningeztek. Az is lehet, hogy az edzést délután pótolják, de az is lehetséges forgatókönyv, hogy elmarad a Portugália elleni felkészülési mérkőzésük. Közben az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) nem zárták ki a zártkapus Eb-meccsek lehetőségét sem a terrorveszély miatt.

Fotó: Europress - Jamie McDonald/Getty Images

Fotó: Europress - Jamie McDonald/Getty Images

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, elhalasztotta edzését a belga válogatott a brüsszeli robbantások miatt. A keddi után aztán a szerda délelőttre tervezett edzése is elmarad a belga labdarúgó-válogatottnak a terroresemény miatt. A tréning 11 órakor kezdődött volna a brüsszeli Baldvin Király Stadionban (Stade Roi Baudouin). Elképzelhető, hogy az edzést délután megtartják, de erről egyelőre nincs döntés.

A belga sportági szövetség (URBSFA) a nap folyamán hozza nyilvánosságra a módosított felkészülési programot. A nemzetközi szövetség világranglistáját vezető belga válogatott a jövő kedden a magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban lévő portugálokkal játszana felkészülési mérkőzést Brüsszelben, de egyelőre nem biztos, hogy megrendezik a találkozót.

Egész nap kapcsolatban álltunk a portugál szövetséggel, és igyekeztünk információhoz jutni a különböző hatóságoknál, de utóbbiak értelemszerűen fontosabb dolgokkal voltak elfoglalva

- közölte az URBSFA, hozzátéve, hogy amint többet tud, előáll az újabb részletekkel. A helyi sajtó értesülése szerint a portugál szövetség azt javasolta, hogy Portugáliában rendezzék meg a meccset, Marc Wilmots, a belga válogatott szövetségi kapitánya azonban nem támogatja ezt a megoldást.

Eközben az UEFA Végrehajtó Bizottságának alelnöke, Giancarlo Abete azt mondta, hogy elképzelhető, hogy amennyiben úgy ítélik meg a helyzetet, akkor az Európa-bajnokság alatt akár zárt kapus mérkőzéseket is rendezhetnek.

Az UEFA a brüsszeli események után közleményt adott ki, amelyben a következőket írják: a szervezet elkötelezett az eseményt biztonsága mellett, és hogy a biztonság az Európa-bajnokság legfontosabb.

Ennél kissé drámaibban fogalmazott Abete, aki a következőket mondta:

Az Európa-bajnokság nem egy olyan esemény, amit el lehet törölni vagy halasztani. Emiatt nem zárhatjuk ki a lehetőségét annak, hogy mérkőzéseket játsszunk zárt kapuk mögött, ha terrorveszély van. A barátságos meccseket könnyebb új időpontra mozgatni vagy törölni azokat, de ez nem lehetséges az Európa-bajnokságon.

Tegnap arról írtunk, hogy a francia belügyminiszter szerint a brüsszeli robbantásokat figyelmeztetésnek is jók, és hogy nagyon magas szinten kell megvédjék a szurkolókat az Európa-bajnokságon. A legfontosabb a szurkolói zónák védelme lesz, ahová elképzelhető, hogy fémdetektoros kapukon keresztül lehet majd csak bejutni, és nagyon táskákat majd be sem lehet vinni oda.

Top 0